Сензорите за лицево разпознаване постепенно се превръща в предпочитан метод за отключване на смартфоните. Технологията вече намира място в устройствата от висок клас на производителите и се радва на голяма популярност сред потребителите. Както всяка една биометрична технология и този тип системи имат недостатъци. Така например е необходимо подходяща светлина, за да може скенерите да извършат лицевото разпознаване, което може да принуди потребителите няколко пъти да сканират лицето си, за да отключат смартфона.

 

Екип от учени на Ben-Gurion University of the Negev са създали уникален алгоритъм, който премахва проблема с околната светлина, съобщава TechRadar. Иновативният им софтуер на практика е в състояние да изтрие светлината от снимките, което означава, че камерата идентифицира съответния човек без значение дали източника е отзад или над смартфона. Ако алгоритъма бъде добавен към системи като FaceID би могъл не само да подобри тяхната работа, но и да отстрани напълно възможността да станат жертва на хакери.

 

 

Функцията за премахването на светлината означава, че някак друг човек да отключи устройството с изображение на неговия собственик. Новият алгоритъм блокира излишната информация и се фокусира единствено върху важните компоненти и има потенциала да направи технологиите за лицево разпознаване по-ефективни и безопасни. Всеки пиксел на камерата се превръща в ресийвър, който може да филтрира фоновата светлина от изходната снимка и не може да бъде фалшифициран.

 

Вижте какво трябва да знаем за технологията за разпознаване на лица в смартфоните