Вече ви информирахме защо процесорите за смартфони използват изкуствен интелект. Интеграцията на тази технология има редица предимства и едно от най-важните сред тях са подобренията свързани с камерата. Учени от ETH Zurich са разработили уникална невронна мрежа, която ще позволи на собствениците на смартфони да правят снимки с DSLR качество. Идеята им е да разработят алгоритъм, който е способен да съпоставя изображения между мобилни устройство и фотоапарат. 

 

След това програмата обработва самия кадър и добавя детайли, които не биха могли да се уловят от смартфона. Новият софтуер все още е начална фаза на разработване и могат да възникнат проблеми в неговата работа. Все пак идеята на учените е доста интересна и те стартираха уеб сайт в интернет, който да позволи на всеки от нас да изпробва възможностите на невронната им мрежа, предаде Engadget. Aко ви е интересно как да работи програмата можете да го направите от този линк

 

 

Идеята на проекта е да се създаде програма, която да подобри значително качеството на изображенията, които правим от смартфона без значение от резолюцията на камерата. В момента повечето кадри предлагат значително подобрение след използването на невронната мрежа, но в някои случаи се забелязват бъгове, липса на детайли и влошен контраст. Все пак този проект е поредното доказателство колко полезни може да са технологиите с изкуствен интелект в ежедневието ни.

 

Вижте учени тестват невронни мрежи, които могат да четат мислите на човешкия мозък