Водещите производители постоянно експериментират с нови материали, които да направят автомобилите по-сигурни. Екип от изследователи на University of Reading създадоха уникална пластмаса, която може да се самовъзстановява от драскотини. Тестовете им показват, че дори при разрязване молекулите намират начин да се регенерират и се връщат към началната си форма. Иновативният материал функционира като "изкуствена кожа" и има потенциала да намери редица приложения в индустрията. 

 

Учените смятат, че самовъзстановяващата пластмаса може да стане част не само от автомобилите, но също в мобилните устройства и медицината, предаде Mashable. Едно от приложенията на материала е в различни импланти, които се поставят в човешкото тяло и се регенерират, но също би могъл да се използва за покрития на смартфони и автомобили, които сами отстраняват драскотини. Архитектите също имат възможността да използват този материал в специални защитни слоеве във външната част на сградите.

 

Химическото съединение е гъвкаво и може да променя температурата си в процеса на регенериране. Учените дори вече проведоха тестове с материала и с човешки клетки и доказаха, че той е безвреден да се използва за медицински цели. Въпрос на време е да видим първите устройства и автомобили с този материал на пазара. Подобни съединения могат да ги направят много по-издръжливи. Най-голям интерес към него се очаква да проявят производителите на автомобили.

 

Вижте десет технологии, които е добре да имат бъдещите автомобили