Учените от цял свят продължават да обръщат голямо внимание на сложния механизъм на човешкото тяло, за да имитират някои от неговите функции в разработването на нови технологии и продукти. Изграждането на работещи биологични вериги не е новост и се използва и индустрията от много години, но тяхното производство е трудно и отнема време, тъй като всичко трябва да бъде създадено от нулата, което е непрактично. За да се направи подобно нещо е необходимо и наемането на генен инженер, което може да оскъпи допълнително процедурата, като учени от MIT намериха ефективно решение, съобщава Engadget. 

 

Oт своя страна те разработват нов компютърен език за програмиране, който улеснява значително процеса в създаването на подобни органични машини, който вместо вас ще ги произведе. След като напишете съответния код, следвайки предварителните инструкции той автоматично генерира ДНК последователност, която не нарушава структурата на бактериите и ви описва стъпките, които трябва да изпълните. В лабораторни условия те използват Е.coli бактерия не само за създаване на биологични вериги, но също да изчисляват количеството кислород, както и да провеждат електричество. 

 

Този метод все още се намира в начална фаза на разработване и от 60 вериги на учените само 45 започват да работят безпроблемно от първия път, но тепърва те ще подобряват възможностите. Все пак те вярват в потенциала на подобна технология и са на мнение, че тя може след няколко години да революционизира генетиката, като другото предимство е, че не се изискват сериозни компютърни умения. Ще е интересно да проследим как ще продължи да се развива тази технология и дали учените ще успеят да я превърнат в реалност. 

 

Вижте пет технологии, за които преди можехме само да мечтаем