Само въпрос на време е да станем свидетели на първите 5G мрежи, които ще ни позволят да сърфираме с още по-бърза скорост в любимите ни сайтове в интернет. Водещите мобилни оператори в Европа вече обявиха, че заедно ще комбинират усилиятa си, за да ги превърнат в реалност до края на 2020г.  Докато очакваме това да се случи разбираме за интересен проект на специалисти от IMB Research дивизията на технологичния гигант и Ericsson.

 

Двете компании заедно са разработили миниатюрна антена вградена в процесор за смартфони, която може да пренасочва високочестотни сигнали в мобилни устройства. Въпросният компонент е с големина от 2.8 инча (7 сантиметра), което го прави подходящ за използване в съвременните смартфони. Така IBM и Ericsson се надяват да ускорят навлизането на първите 5G мрежи, които ще пренасят данни със скорост от няколко гигабита в секунда, което ги направи осезаемо по-бързи от LTE мрежите. 

 

Другите водещи предимства на чипа са ниската латентност и консумация на енергия. Ако всичко върви по план масовото производство трябва да започне в следващите три години. Teстовете показват, че сензора на IBM и Ericsson може да сменя своята позиция за по-малко от 200 микросекунди което позволява да се изпращат сигнали в две различни посоки едновременно. Специален подвижен механизъм позволява да се увеличи сигнала и да се подобри връзката.

 

Вижте пет любопитни неща за 5G мрежите