Използването на VPN услуги е подходящо решениe, ако искате да скриете активността си в интернет или за логване от сървъри в други държави. Този тип услуги стават все по-популярни и се поддържат от всички водещи браузъри и мобилни платформи. Екип от специалисти сега ни предупреждават да бъдем много внимателни, тъй като са открили сериозен пропуск в сигурността на VPN мрежите. Този бъг е кръстен с името CVE-2019-14899 и излага на риск потребителите на редица популярни услуги, съобщава ZDNet.

 

Проблемът е свързан с мрежовите настройки на Unix-базираните операционни системи, сред които Linux, Android и macOS. По този начин хакерите биха могли да имат достъп до устройствата и да виждат допълнителни детайли за VPN връзката. Според наличните данни CVE-2019-14899 позволява от разстояние да се извършат кибернападения от зловредна точка за достъп или рутер. Хакерите могат да разберат дали друго устройство е свързано в мрежата, както и виртуалния IP aдрес на потребителите.

 

 

Откритият бъг е достатъчен да се установи пълен контрол над мрежата или да се използва за инсталиране на зловреден софтуер. Засегнати от нето са популярни VPN услуги, сред които OpenVPN, WireGuard и IKEv2/IPSec. Необходимо е време, за да се създаде софтуерен ъпдейт, който отстранява проблема на всички операционни системи, които са изложени на риск. Експертите са категорични, че CVE-2019-14899 може да се използва за извършване на редица дейности и атаки на хакерите, които да изложат на сериозен риск сигурността ви.

 

Още от Digital: Каква е разликата между VPN и прокси сървър