Независимо от опитите на водещите компании винаги трябва да бъдете много внимателни, когато сърфирате в интернет. Хакерите са все по-активни и използват разнообразни методи да преодолеят защитата на Wi-Fi мрежите. Експерти по сигурността откриха нова уязвимост, която излага на риск водещите операционни системи. Тази заплаха позволява да се инсталира зловреден софтуер, по непознат досега начин, предаде DigitalTrends. 

 

Самата заплаха преодолява защитата на смартфоните, като се възползва от факта, че преобладаващата част от Wi-Fi чиповете им са произведени от няколко бранда като Broadcamm. Новата уязвимост се казва Broadpwn и засяга не само устройствата с Android, но и iPhone. Пропуск в сигурността на чиповете позволява на хакерите да придобият пълен контрол над устройството, но също и да си осигурят достъп до останалите джаджи, които са свързани към същата мрежа.

 

Собственикът на засегнатото устройство дори няма да разбере, че е станал жертва на подобен проблем. Добрата новина е, че Google и Apple вече са информирани за ситуацията и предоставиха софтуерен ъпдейт. За да сте сигурни, че сте в безопасност трябва да актуализирате към iOS 10.3.3 версията или да дръпнете юлския ъпдейт за сигурност на Android. Информацията е поредното доказателство колко трябва да сме внимателни, докато използваме смартфоните си.

 

Вижте за каква да внимаваме, когато използваме публични Wi-Fi мрежи