Потребителите на WhatsApp трябва да бъдат много внимателни, тъй като поканите за груповите чатове в приложението се индексират от Google. В това число влизат и линковете за присъединяване към частни групови чатове, което ги прави откриваеми и лесно достъпни за всички. Това означава, че с търсене в Google дори непознати хора могат да откриват и да се включват към голям брой групови чатове в приложението. Според данните Google показва около 470. хил. резултата, съдържащи "chat.whatsapp.com.", което е URL-a използван за поканите в WhatsApp.

 

Експериментите на Motherboard с този неприятен бъг им позволяват да се присъединят към група в приложението, която е на неправителствени организации акредитирани от ООН. Така само с няколко кликвания си осигуряват достъп до имена и телефонни номера на 48-те участници в групата. Администраторите на самите групи и чатове разполагат с възможността да блокират даден линк, но това не решава ситуацията. Оказва се, че WhatsApp генерира нова активна връзка без задължително да премахва първоначалния линк.

 

Голяма част от линковете пренасочват към групи, разпространяващи неподходящо съдържание на религиозна или сексуална основа. При всички положения този проблем е неприятен, тъй като на практика засяга всички групови чатове в WhatsApp. Oфициален говорител на Google уточни, че линковете в WhatsApp не се различават от другите връзки в интернет, които са публично достъпни за потребителите. Все пак компанията увери, че предоставят инструменти на собствениците на сайтове, с които да блокират своето съдържание в резултатите от търсачката.

 

Oще от DIgital: 5 безплатни чат приложения за смартфон и компютър