Покритията от въглеродни влакна се използват масово в самолетостроенето и авиацията, но вече намират място и в модерните автомобили. Основното им предимство е, че са доста леки, което намалява теглото и допринася за аеродинамиката на превозните средства. Екип от учени на MIT откриха как да съчетаят тази ключова характеристика с още един важен фактор, а именно здравината. Последният им проект позволява да намерят формулата, с която да произведат не само леки, но и изключително здрави вериги от въглеродни влакна.

 

Новият експеримент на MIT показва, че при определена температура въглеродните атоми започват да се движат хаотично, но пък това в крайна сметка прави материала много по-издръжлив, предаде Engadget. Учените откриват интересна връзка между произволния ред на въглеродните атоми във веригата и тяхната плътност и сила. За целта те използват изпечена смола, която съдържа фенолформалдехид и формира здрави триизмерни връзки между атомите, които са много трудни за разрушаване.

 

Тестовете показват, че ако температурата надхвърли 1000 градуса по Целзий връзките между тях стават разпокъсани и твърде слаби, за да могат да се използват в реални продукти. Новият метод има потенциала да доведе до много по-ефективни самолети и автомобили, които се движат по-бързо и в същото време имат по-здрави корпуси. Oт MIT се нуждаят от още време, за да оптимизират този процес и така да го направят подходящ за все по-високите изисквания на производителите.

 

Вижте как учени създадоха нов материал, който е пет пъти по-здрав от кевлара