Колкото по-умни стават мобилните джаджи, толкова повече се превръщат в предпочитана жертва за хакерите. Модерните смартфони са впечатляващи джаджи, без които трудно си представяме ежедневието си, но също така излагат постоянно на риск сигурността ни. Apple винаги е имала репутацията на компания, която с консервативния си подход гарантира по-най-добър начин безопасността на потребителите. Фрагментацията на Android затруднява доста повече тази концепция.

 

Независимо дали разполагате с iPhone или смартфон, който работи с Аndroid никога не можете да бъдете напълно сигурни, че личните ви данни са защитени на 100%. Добър пример в това отношение е израелската компания Cellebrite, която може да не ви е известна, но новия им продукт може да промени ситуацията. Неговото име е Universal Forensic Extraction Device (UFED) и както подсказва е създаден да позволи на правителствените агенции да отключват софтуера на мобилните устройства.

 

 

Новата версия се казва UFED Premium и е в състояние да си осигури достъп до поверителната информация на всеки смартфон на Apple с iOS 7 до iOS 12.3. Джаджата може да се приложи и на най-продаваните модели с Android, сред които Samsung Galaxy S6/S7/S8/S9, но също смартфони на Xiaomi, Motorola, LG и Huawei. Създателите на UFED Premium oбещават достъп до чатове и SMS-и, имейли и прикачени файлове, изтеглени документи, файлове изтрити в кошчето и данни на разработчици от трети страни.

 

Още от Digital: Защо ФБР няма да разкрият как са отключили софтуера на iPhone