Когато става въпрос за закупуване на телефон има много фактори които играят роля в избора ни и цената е един от най-важните. Естествено, всички бихме искали да имаме нов 128GB Samsung Galaxy S6 Edge или iPhone 6S, но истината е, че повечето хора не са готови да дадат толкова пари за телефон. В тази статия ще обсъдим дали е по-добре да си купим нов по-евтин смартфон или по-скъп флагман втора употреба и как да инвестираме нашите пари най-добре.

 

Нека си го кажем, никой няма да се впечатли от вашия смартфон за 200лв. Един по-стар, но по-добър смартфон все пак казва "Имах пари миналата година и си купих най-добрия телефон тогава". За много хора е важно телефонът им да е готин, и ако вие също търсите това, то определено един малко по-стар телефон, но такъв който е с доказано име и качество ще е по-добрият избор.

 

Един от най-важните фактори е обслужването на телефона. Това означава колко често ще получавате актуализации, съпорт и т.н. Телефон който се продава много, дори и да е на една или две години най-вероятно ще получава редовни ъпдейти за по-дълго. На евтините телефони обикновено не може да се разчита да бъдат актуализирани често или дори въобще. Един смартфо който е доказана марка, обаче, вероятно ще има актуализации за сигурност и корекции на бъгове много повече от колкото един евтин телефон. Това е съвсем естествено, тъй като ако един телефон се продава много повече, то е нормално компанията да се съсредоточи върху неговата поддръжка, така че и тук печели смартфонът на втора ръка.

 

Функциите също са много важен фактор. Ще ви е доста по-трудно да намерите висококачествена камера, например, у евтин смартфон, или всякакви съвременни софтуерни функции или особена хардуерна мощност. Ако всичко което ви трябва е основен телефон, с който да можете да провеждате разговори, да си проверявате пощата и т.н., то евтиният нов смартфон ще ви свърши перфектна работа. Но ако държите да имате готини софтуерни функции, голям хардуерен капацитет, хубава камера и т.н. отново по-добрият избор ще е флагман втора употреба.

 

Друг фактор е гаранцията. Този фактор е с тежест в зависимост от това колко добре се грижите на телефона си и на колко рискове го излагате. Ако последните ви три телефона са свършили на парчета или в тоалетната, то гаранцията може да е важен фактор при вашия избор. Новите телефони са с включена гаранция, докато старият няма да има такава. Друго нещо, обаче, за което трябва да се замислим, е колко ще ни струва да си поправим телефона. Може би все пак ще е по-лесно да намерим части за по-добрия и по-разпространения скъп смартфон, но и цената ще е по-голяма.

 

Много важна роля при избора, обаче, е това, че не знаете какъв е бил предишният собственик на телефона втора употреба. Не знаете колко е изпускан, дали е краден, дали е поправян и т.н. При нов по-евтин телефон поне знаете, че е чисто нов и получавате удовлетворението от това да го разопаковате и извадите от кутията в безупречно състояние. Също така трябва да се помисли и за батерията. Една батерия втора употреба може вече да е изтощена и да е необходимо закупуването на нова. Винаги трябва внимателно да се огледа телефон преди закупуването му на втора ръка.