Teхнологиите за безжично зареждане са доста популярни и в момента на пазара може да откриете разнообразие от модели, които предлагат тази функционалност. Независимо от опитите на компаниите, обаче все още е необходимо да използвате специална поставка, за да можете да заредите смартфона. Това е голям проблем и на практика отказва доста потребители от възможността да си купят устройство, което е базирано на технологията. Инженери на компанията Еnergous вече работят над ефективно решение.

 

 

Специалистите им тестват прототип на работещ чип с името DA2223 и премахва необходимостта от наличието на допълнителен аксесоар за безжично зареждане. Физическите размери на модула са 1.7х1.4х0.5 милиметра, които го правят по-малък от монета, колкото монета и е подходящ за използване в смартфони и други електронни джаджи. Самият чип използва два хардуерни компонента и малка антена, за да функционира като самостоятелен безжичен приемник за зареждане, съобщава DigitalTrends.

 

Този модул притежава всички компоненти, за да предложи oпция за зареждане без допълнителни аксесоари. Новият чип е достатъчно малък, за да се интегрира към ултратънките смартфони. Компанията също така работи над Wireless Charging 2.0 технологията, която има обхват на действие от около пет метра. Energous искат да създадат общ стандарт за безжично зареждане, който да се използва от всички мобилни устройства в индустрията. Все още не знаем кога чипа ще е достъпен за производителите.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за безжичното зареждане на смартфоните