Дроновете набират все по-голяма популярност в световен мащаб и освен за забавление се използват масово за снимане и доставка на различни стоки. Преобладаващата част от тези летателни апарати издават специфичен звук, който ви позволява да разберете, че се намира около вас, дори и без да го виждате. Учени на MIT работят усилено, за да отстранят този проблем, и да направят дроновете "малки, колкото пчели". За да постигнат тази цел вече експериментират с различен хардуер

 

Учените създават миниатюрен чип, който се казва Navion и освен, че ще намали размерите на дроноветe и ще им позволи да летят много по-дълго време с едно зареждане. Това е процесор е с големина от 20 квадратни милиметра и консумира едва 24 миливата електричество, предаде TechRadar. От своя страна това са размери, които са сходни с тези на кубче Lego, а необходимата енергия е 1000 пъти по-малка от това, което изразходва обикновена крушка. Navion също така е евтин за производство.

 

 

Според данните малкият процесор е в състояние да обработва изображения със скорост до 171 кадъра в секунда и да извършва в реално време необходимите изчисления, за да разбере къде се намира в пространството. Концепцията на MIT предвижда Navion първоначално да започне да се използва масово от ново поколение "нанодронове", които са с големина на човешки нокът. Новият чип е полезен в случаите, когато те летят и нямат достъп до GPS и интернет за навигация. 

 

Oще от Digital: JPEG XS е новият формат за виртуална реалност, дронове и самоуправляващи автомобили