Цените на смартфоните от висок клас се повишиха значително пез последните години. Това прави купуването им по-сложно, особено като се има предвид, че след няма и две години вече са стар модел, който често не предлага кой знае колко повече от актуалните си към този момент по-евтини конкуренти.

 

От тук идва и логичният въпрос – кое е по-изгодно – да купуваме бюджетен смартфон или по-стар модел, но от висок клас. MakeUseOf има следните съвети.

 

1. Предимствата на старите, но скъпи смартфони

 

Камера

Камерата е един от най-сложните и скъпи компоненти в телефона. Затова тя винаги ще е малко по-добра в по-стар телефон от висок клас спрямо бюджетен модел. Освен това предлага и повече софтуерни възможности. Ако за потребителя качеството на снимките е от основно значение, то една идея по-стар флагман е по-добър избор.

 

 

 

Още от Digital Xiaomi MI 9 е 6.4" Full HD+ смартфон със Snapdragon 855 процесор, 6GB RAM, тройна задна камера и добра батерия

 

Водоустойчивост

Някои от бюджетните модели все още не предлагат водоустойчиви корпуси. Някои от тях имат известна защита против леко намокряне, но не и пълна водоустойчивост. По-скъпите модели обаче дори могат да се използват за бързи и кратки снимки във вода. Разбира се има и достъпни модели, които може да откриете и на нашия пазар, добър пример е Ulefone Armor X2.

 

 

Полезно: Blackview BV6800 Pro е 5.7" ударо и водоустойчив смартфон с осемядрен процесор, Gorilla Glass 5 дисплей и 6580mAh батерия

 

Софтуерна поддръжка

Моделите от висок клас традиционно се радват на малко повече и по-дълго внимание от страна на производителите. Това означава, че компаниите често пускат софтуерни ъпдейти за тях по-дълго време, отколкото за бюджетните модели. Разбира се, това зависи в голяма степен и от факта колко стар е въпросният скъп телефон, в коя държава е и с кой оператор.

 

Дизайн

Скъпите телефони имат малко по-добър дизайн и по-качествена изработка на корпусите. Бюджетните модели предлагат по-евтини материали, но от друга страна при евентуалното им счупване, разходите за поправка са съответно по-малки.

 

Любопитно: Смартфоните ще имат 64MP камери до края на 2019г.

 

По-добри дисплеи

Макар и по-стар, телефон от висок калс почти винаги ще има осезаемо по-качествен дисплей от актуален бюджетен модел. Не само заради резолюцията, но и качеството на панела, по-добрите характеристики, поддръжката на повече стандарти като например. Не е за пренебрегване и по-добрата защита с по-здраво стъкло.

 

Любопитно: Ulefone S11 - Бюджетен смартфон с Waterdrop дисплей, тройна камера и Android GO

 

По-бързо зареждане

Не всички бюджетни телефони предлагат бързо презареждане, което е доста полезна функция на фона на бързото изтощаване на батериите. Освен това по-скъпите модели обикновено имат и повече допълнителни функции като режими за оптимизиране на консумацията на енергията, безжично презареждане и т.н.

 

 

Любопитно: Blackview BV9000 e 5.7" смартфон с Gorilla Glass 5 стъкло, 4180 mAh батерия и поддръжка на бързо зареждане

 

По-мощен хардуер

Макар и по-нов, бюджетен телефон не винаги ще предлага по-добър хардуер от по-стар скъп модел. Най-малкото защото той ще използва процесор от среден клас в най-добрия случай, който най-много да е близък или равен по способности с по-стария чип от висок клас, но в много малко случаи ще е по-добър.

 

2. Предимствата на новите бюджетни телефони

 

По-големи батерии

Бюджетните телефони превръщат един от недостатъците си (по-едрите и дебели корпуси) в предимство, като използват и по-големи батерии. Освен това наличието на по-малко допълнителни компоненти освобождава още повече място в корпуса, което се използва за по-голяма и съответно по-издръжлива батерия.

 

 

Oще от Digital: Blackview A60 e смартфон с 6.1" FullView дисплей, 13МР двойна камера, 4080mAh батерия и добра цена

 

По-добра поддръжка

Новият продукт винаги се ползва с предимство, така че ще получава актуалните ъпдейти. Времето за поддръжка обаче може да е по-кратко.

 

 

Любопитно: Ulefone S11 - Бюджетен смартфон с Waterdrop дисплей, тройна камера и Android GO

 

По-нов софтуер от самото начало

Купуването на по-стар модел от висок клас означава, че той ще използва и по-стар софтуер. Актуалният бюджетен модел обаче ще идва веднага с новата версия на , което означава по-малко чакане за ъпдейти и повече актуални функции.

 

Повече памет

Все повече бюджетни телефони предлагат повече и вътрешна памет за по-малко пари. Това ги прави добро решение за хората, които имат много снимки, клипове и файлове и искат те да са навсякъде с тях.

 

 

Още от Digital: Oukitel C13 Pro e достъпен 6.18" смартфон с безрамков дисплей, двойна камера и 3000mAh батерия

 

Какво още да съобразим преди покупката

Често скъпите модели предлагат повече функции чрез допълнителни сензори и повече софтуер. Ако потребителят държи на по-голямата функционалност, то по-стар, но скъп модел ще е по-добър избор за него. Ако за потребителя е важно телефонът да върши добре основните неща, да има по-дълъг живот на батерията и да е с по-актуален софтуер, то тогава бюджетен модел ще му свърши чудесна работа.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix