Google Chrome е най-популярният десктоп браузър, който винаги е бил обект на критики, че използва твърде много RAM. Компанията от доста време се опитва да се справи с този проблем и предлага допълнителни оптимизации с всяка следваща версия на Chrome.

Aко използвате устройство с Windows 10 вероятно ще се зарадвате да научите за нова технология, която ще подобри представянето на уеб браузъра. Оказва се, че инженерите на Google Chrome са се съгласили да използват "Segment Heap" системата за управление на паметта. 

Според официалните данни на Microsoft така ще се редуцират необходимите системи ресурси с около 27%, което ще подобри скоростта на Google Chrome. В момента този специфичен метод е интегриран в новата версия на Microsoft Edge, която изисква по-малко RAM, но също така е по-бърза от оригиналния браузър, който не е базиран на Chromium Engine.

Все пак е важно да отбележим, че представянето на Google Chrome ще зависи от конкретния хардуер, на който се използва, съобщава WindowsLatest.

 

 

Различните тестове доказват, че всеки потребител може да очаква със "стотици МВ" по-ниска консумация на RAM паметта, докато сърфират в интернет от Chrome за Windows 10. Разработчиците на браузъра вече имат достъп до Windows 10 Developers Kit пакета от инструменти, с които да интегрират "Segment Heap" към следващите версии на браузъра. 

В момента тази функционалност се поддържа от Windows 10 May 2020 Update, но ще е необходимо време преди да стане част от стабилна версия на Chrome. Този процес вероятно ще изисква поне няколко седмици на оптимизации от страна на разработчиците. 

При всички положения идеята ще се хареса на много потребители, тъй като консумацията на твърде много системни ресурси продължава да бъде най-сериозният проблем на Google Chrome. Най-голяма полза от новата технология ще имат компютрите с най-мощен хардуер.

Microsoft и Google ще продължат да си помагат при разработката на браузърите Edge и Chrome, които вече се възползват от най-модерните уеб технологии. 

 

Oще от Digital: Google Chrome вече ще ограничава по-тежките реклами, за да пести батерия и ресурси