Tемата с авторските права продължава да бъде изключително популярна, особено в музикалната индустрия. Много често се случва нов изпълнител да запише песен, която бързо набира популярност и се превръща в хит. Колкото повече слушания регистрира парчето по световните радиостанции, толкова по-вече проблеми могат да възникнат при нарушение на авторски права. Многобройни са случаите, в които популярни изпълнители повдигат обвинения срещу нови артисти в плагиатство и нарушаване на интелектуална собственост.

 

В крайна сметка това често води до завеждане на дела и финансови компенсации в размер на милиони долари. Нов проект на музикант с името Деймиън Риел и програмиста Ноа Рубин обещава да предложи атрактивно решение на проблема с авторските права, съобщава Mashable. Концепцията им е свързана с разработването на алгоритъм, който генерира всяка една възможна комбинация от музикални ноти в дадена мелодия. По този начин програмата гарантира, че определено ново парче няма да наруши авторски права.

 

 

Иновативният софтуер може да произведе всяка една комбинация от 8-нотни и 12-битови музикални съчетания. Настоящата версия на програмата е в състояние да създава над 300 хил. мелодии в секунда. След това музиката се записва под формата на MIDI файлове на външен хард диск. Генерирането на публична база данни, която съдържа всички възможни музикални комбинации и е достъпна за музикантите безплатно е доста интересна идея. Така на практика се премахва възможността семплите в парчетата да използват чужда музика.

 

Още от Digital: 5 уеб сайта за изтегляне на безплатна музика, които не изискват такси за авторски права