Потребителите използват по различен начин смартфоните. Някои хора се ограничават до ежедневната комуникация и слушането на музика. Устройствата също така са подходящи за забавление с мултимедия, за гейминг, за видеоконферентни разговори и много др. Независимо какви са личните ви потребности е факт, че прекарваме все повече време пред екраните на любимите джаджи.

Световната пандемия допълнително задълбочи тези процеси и отново връща на дневен ред проблема с пристрастяването към смартфоните. Експерти на London School of Economics and Political Science (LSE) също анализират различни измерения на това състояние и достигнаха до интересни заключения. Така например учените са категорични, че нотификациите от приложенията не са конкретна причина за пристрастяването към смартфоните.

Според данните от проучването на LSE в повечето от 89% от случаите потребителите сами избират да взаимодействат със своите устройства. Оказва се, че в едва 11% от ситуациите са свързани с получаване на уведомления на началния екран, които ни карат да отключим смартфоните.

 

 

Скролването на постове във Facebook и Instagram са най-продължителните сесии пред мобилните устройства, което не е изненадващо. Посягането към смартфона е автоматичен процес, който често се случва несъзнателно. Участниците в експеримента на LSE използват камера, която следи по какъв начин взаимодействат с мобилните устройства.

Крайните резултати показват, че 22% от случаите отговарят на съобщение в WhatsApp, докато проверката на Instagram и Facebook отчитат 16% и 13%, съобщава BBC. Около 17% от отключването на екрана е да проверите дали нямате входящо съобщение или обаждане.

Работата с имейл отчита 6%, а провеждането на обаждания едва 1% от всички пъти, в който поглеждаме екрана на смартфоните.

 

Още oт Digital: Потребителите прекарват все повече време пред смартфоните си заради пандемията от COVID-19