Норвегия е една от държавите с висок стандарт на живот в Европа. Полуостров Стад е интересен регион в страната, който има и една от най-опасните крайбрежни ивици на континента и е разположен на точката на пресичане между Норвежко и Северно море. През последните няколко десетилетия бурни води на полуострова са отнели живота на десетки моряци. Властите в страната са твърдо решени да се справят с този проблем и да гарантират безопасното преминаване през тази дестинация. 

 

 

Решението им е създаването на уникален плавателен тунел, през който ще преминават търговските плавателни съдове. Snohetta е името на дизайнерското студио, което е ангажирано с построяването на съоръжението, предаде TheVerge. Предварителни изчисления показват, че тунела ще изразходва инвестиции в размер на приблизително €250 млн. Конструкцията ще е с дължина от 1.7 километра и височина от почти 50 метра, което ще позволи дори на круизните кораби Hurtigruten, които имат внушителни размери да преминават през него.

 

 

Правителството на Норвегия вече е отпуснало €110 млн. за да се стартира проекта, който е част от националния план за развитие на транспорта за периода 2014-2023г. Плавателният тунел се очаква не само да спести време, но и да се превърне в ефективно решение на проблема с множеството фиорди, които сега затрудняват движението на корабите в този район. Ако всичко върви по план строежа трябва да започне през следващата година.

 

 

Вижте как технологиите ще променят начина, по който пътуваме