Вижте още видео ревюто на Nokia G10 - Смартфон с красив дизайн, Android 11 и ниска цена

Nokia е една от марките с най-дълбоки традиции, що се отнася до производството на мобилни телефони. Още от първите GSM апарати, та чак до днес, когато смартфоните са мултифункционалните устройства без които дори не можем да си представим ежедневието си. По тази причина ни е особено приятно, когато тестваме смартфон, представител на марка с няколко десетилетия традиции в сектора. Това в ръцете ми, уважаеми дами и господа е премиерният Nokia X20, с който екипът на Digital.bg ще ви запозна в това свое видео ревю.

Това е кутията в която смартфона дойде при при нас. Отваряйки я, първото нещо, което ни се набира на очи е маркировката върху предпазното фолио, която ни показва къде се намира бутонът, с който можем да извикаме Google Assistant. Когато свалим това фолио, с приятна изненада разбираме, че върху дисплея на смартфона има вграден протектор.

Така още с разопаковането, той е защитен. Напълно защитен, защото в кутията Nokia са поставили още предпазен силиконов кейс. За разлика от други такива, които сме срещали при някои тествани от нас смартфони, този не е прозрачен, а плътен и така посредством него, смартфонът може да добие коренно различен облик. Иначе цветовите разновидности са две - Midnight Sun, която тестваме ние и Nordic Blue.

 

 

Дизайнът на Nokia X20 е ефектен, изчистен и елегантен. Както формата, така и цветовите разновидности биха допаднали както на мъжете, така и на дамите. Размерите на корпуса също са достатъчно компактни, имайки предвид, че модела е с цели 6.67” диагонал на дисплея.

Точните габарити са 168.9мм на 79.7мм, с дебелина на профила от 9.1мм и тегло спиращо везната на точно 220гр. Периферията е заоблена и телефонът е удобен за държане в ръка, заедно с кейса пък стои буквално като залепен за ръката ни. Материалът от който е направен той е специален и определено се отличава от стандартните силиконови кейсове. Значително по-качествен е.

 

 

Дори без него корпусът на Nokia X20 не се цапа лесно и по него не забелязваме да се задържат следи от пръстови отпечатъци. Материалът от който е направен корпуса на смартфона е поликарбон, но обработката му много наподобява матиран алуминий.

В ръка Nokia X20 се усеща като скъп смартфон, а реално не е такъв. Тук е момента да кажем, че в България той се предлага за за около 650 лева, което е наистина доста атрактивна цена за това, което са интегрирали Nokia в модела си. Изгледайте ревюто ни докрай и ще разберете, че то наистина е много.

 

 

Разглеждайки периферията на Х20, освен споменатият по-разно бутон за извикване на асистената на Google, който впрочем можете да настроите и да активира различни други бързи команди, намираме в дясно курсор за звука и бутон за активиране. В него е вграден Fingerprint сензор за отключване с пръстов отпечатък, а ако сте с ръкавици или с мръсни ръце, отключването може да стане и чрез лицево разпознаване, за което на помощ идва предната селфи камера.

В ляво се намира хибридният слот, в който могат да се поставят или 2 5G SIM карти или единия слот да се използва за microSD карта памет. Истинският арсенал от изходи и приложения се намира в долната част. Тук намираме 3.5мм аудио жак, микрофон, USB Type-C порт за зареждане и пренос на данни, както и решетка, под която се намира високоговорителят. Тук ще споделим с вас два теста, които направихме.

 

 

Това е първият, в който записваме звук с микрофоните на смартфона. С такова качество ще ви чуват и събеседниците ви по време на разговори. Това пък е саунд тест, посредством който ще добиете реална представа за силата и качеството на звука от високоговорителя.

 

 

Във втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на премиерният смартфон Nokia X20, ще ви запознаем с всички технически параметри на устройството. Ще споделим с вас не само преки впечатления, но и резултати от обстойни тестове на дисплея, хардуера, софтуера, камерите и батерията на смартфона. Очаквайте продължение. а