Nokia разполагат с иновативно портфолио от патенти, които обхващат почти всеки аспект от работата на мобилните устройства. Компанията продължава да генерира солидни приходи от лицензирането на тези технологии за другите производители. Nokia също така има сериозно присъствие в пазара на телекомуникационно оборудване, където е един от световните лидери. Финландският производител очаква да разшири значително влиянието си в индустрията с изграждането и навлизането на първите 5G мрежи в света.

 

Първоначалните прогнози на Nokia са да печелят €3 от продажбата на всеки един смартфон с поддръжка за технологията на пазара. В това число влизат устройствата на другите производители в мобилната индустрия. Това е възможно заради огромния принос на компанията в разработването на технологията и основно заради лицензионните споразумения за използване на патентите им от водещите технологични брандове. Nokia предоставят патентите си съгласно принципите на FRAND програмата, предаде TechRadar.

 

 

Съобразно тях Nokia предоставя на всички останали компании на базата на справедливи, разумни и недискриминационни условия. По този начин другите производители могат да създават по-иновативни устройства и да сложат край на патентните спорове. Вместо това Nokia ще получава предварително регламентирано такса от продажбата на всеки смартфон, който използват технологиите им. Първите 5G мрежи се очаква да са готови до края на 2019г.

 

Още от Digital: Първите 5G смартфони ще са факт през 2019г.