Батериите са един от най-важните компоненти на мобилните устройства и закономерно са обект на внушителен брой научни изследвания. Учените експериментират с разнообразни концепции, които да ни позволят да използваме любимите си джаджи по-дълго време с едно зареждане. Екип от специалисти на Nokia Bell Labs заедно с колеги от Trinity College Dublin са разработили нов тип батерия, която съдържа литиеви нанотръби, съобщава VentureBeat.

 

Тестовете в лабораторни условия показват, че осигурява 2.5 пъти по-голям капацитет, в сравнение с най-добрите алтернативи в индустрията. Химичният състава на батерията на Nokia Bell Labs позволява едновременно да бъде безопасна и да намери място в най-тънките устройства на пазара. Приложенията не са ограничени до смартфоните, но също до дронове, свързани към интернет автомобили, джаджи с Интернет на нещата и много др.

 

 

Новата батерия на Nokia Bell Labs използва електроди от въглеродни нанотръби и литиеви съединения. По този начин се позволява енергията да се разпространява на теоретично най-пиковите нива на ефективност. Другите предимства са, че се зарежда максимално бързо, но също, че се възползва максимално от физическия обект, който консумира. Всички тези характеристики превръщат батерията и в подходящо решение за 5G устройствата.

 

Още от Digital: Имат ли бъдеще литиево-йонните батерии