HMD Globаl е компанията, която притежава правата и разработва портфолиото от смартфони с бранда Nokia. Устройствата са предназначени предимно към средния и ниския ценови клас, където възможността са растеж е най-голяма. Все пак компанията не крие плановете си да стане по-влиятелно име и в премиум сегмента.

Голямото предимство на устройствата на Nokia е свързано с бързото разпространение на софтуерни ъпдейти към Android. Това е възможно, тъй като компанията използват т.нар. "чист Android", който премахва допълнителните UI оптимизации и интерфейси на производителите. HMD Global стават все по-влиятелен фактор в Европа и Африка, което е ключово за бизнес плановете им.

Компанията сега публикува данни за своите продажби през първото тримесечие, които очертават позитивни резултати.

 

 

Основното заключение от предоставената информация е, че HMD Global са реализирали продажбите на 2 млн. смартфона през януари-март. За сравнение преди година през същия период са отчетени 1.7 млн. доставки. Най-голям принос за доброто представяне имат стратегически пазари като Индия, където Nokia има все по-силно присъствие при смартфоните.

HMD Global доставят със 17% повече устройства през четвъртото тримесечие, когато традиционно потребителите са доста активни. Реализираният ръст в проджабите от 18% през първото тримесечие, в сравнение с януари-март 2020г. създава добри предпоставки за успех на Nokia през новата година.

В заключение ще отбележим, че повече от 13 млн. продажби са реализирани от мобилните телефони в бюджетния клас на компанията.

 

Още от Digital: HMD Global разработват четири нови смартфона Nokia с Android и поддръжка на 5G