Финландският производител на телекомуникационно оборудване изненада анализaторите след като обяви неочаквана финансова загуба за изминалото тримесечиe. Представянето на компанията не е свързано със слаби продажби или други проблеми от подобно естество, а е провокиран основно от забавени плащания свързани с 5G технологията. Nokia притежават един от най-разнообразните каталози от патенти, които лицензират за останалите производители и е водещ източник на приходи за компанията.

 

След като информацията стана публично достояние това предизвика спад в стойността на акциите им от 10%, които достигнаха до най-ниските си нива от шест месеца насам. Специалистите на Nokia също така прогнозират напрежението върху компанията да продължи с пълна сила и през втората половина на настоящата година, съобщава Reuters. Конкретната причина за резултатите през тримесечието е невъзможността да съберат около €200 млн. под формата на лицензионни такси от портфолиото си от 5G патенти. 

 

Все пак компанията очаква сумата да бъде изплатена в рамките на календарната година и да се отрази на резултатите им през следващите тримесечия до края на 2019г. Бизнесът с мрежово оборудване е отчел загуби от над €250 млн., което се дължи на инвестициите направени от Nokia в 5G технологията през този период, които тепърва ще генерират дивиденти. В заключение ще отбележим, че  оперативната загуба на компанията за последното тримесечие е в размер на €59 млн. 

 

Oще от Digital: Всички смартфони на Nokia ще получат ъпдейт към Android Pie до края на юни