Nokia е компания, която е известна с това, че в последните години възражда някои от най-популярните си бестселъри от миналото.

Гледали сте филма „Матрицата“ нали? Там главният герой Нео, имаше много интересен, футуристичен за времето си телефон. Все пак действието се развиваше през 1996 година. Това беше Nokia 8110, който 22 години по-късно, получи своя модерен вариант Nokia 8110 4G или по-известен като „Нокиа Банан“.

 

 

Сигурно си спомняте и легендарният Nokia 3310, който педи 20 години, всеки искаше да притежава. През 2017 година, Nokia представиха неговата изцяло обновена 3G версия, а година по-късно 3310 имаше и 4G вариант.

Сега се оказва, че има шанс Nokia да преродят и един свой легендарен камерафон от 2006 година – N73. Моделът вече беше от новото поколение на смартфоните и имаше далеч повече функции от масовите по онова време „слушалки“.

Той беше наследник на един друг легендарен телефон, в лицето на Nokia N70. N73 се предлагаше в три варианта - Music Edition, Internet Edition и Special Edition. Като всеки от тях имаше характерен ъпгрейд, насочен към конкретен тип потребители.

Ключов елемент при Nokia N73 беше наличието на предна селфи камера, а основната върху гърба, беше 3.15MP, дело на Carl Zeiss Optics.

В наши дни се говори, че прероденият Nokia N73 5G ще бъде насочен също към любителите на фотографията. Във 3D видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите как се предполага, че ще изглежда този смартфон. Като за разлика от 3310 3G и 8110 4G, N73 5G няма да копира почти изцяло визията на предшественика си.

 

 

Видно от кадрите, четирите камери върху гърба са с много интересно и запомнящо се разположение, като светкавицата е изнесена в страни от тях, но в същото време е част от общия блок.

Той изглежда няма да стърчи осезаемо извън корпуса на По традиция за Nokia, те отново са Zeiss, а по предварителни данни, сензорите ще бъдат 48MP, 8MP, 5MP и 2MP.

 

Технически характеристики

Смята се също така, че N73 ще е първият смартфон на Nokia, който ще има вградена в дисплея селфи камера. Самият той се предполага, че ще бъде AMOLED с 6.7" диагонал и 90Hz честота на опресняване. В дисплея също така ще бъде вграден и Fingerprint сензор.

 

 

В основата на хардуера, вероятно ще стои централен процесор Qualcomm Snapdragon 765g, при който ще партнират 6GB или 8GB RAM памет, съответно със 128GB или 256GB сторидж.

Батерията, която ще захранва всичко изброено до тук, вероятно ще е с 5000mAh заряд и ще поддържа 30W бързо безжично зареждане.

 

 

Кои от всичките тези предположения ще се окажат верни, предстои да разберем в близкото бъдеще.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Huawei Mate 40 Pro - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com