Повечето от потребителите, купувайки нов смартфон се интересуват на първо място от цената му. Колкото се може по-ниска - толкова по-добре. За да дадат по-малко пари, голяма част от тях са склонни на компромиси по отношение на марката, на качеството или на екстрите, но защо да се правят такива, при по-положение, че за сравнително малко пари има смартфон, който предлага красив дизайн, добър хардуер и доста интересни екстри. В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви запознае с Nokia G10 - смартфонът, който описахме преди малко.

Да отворим горният капак на кутията и да надникнем какво има вътре. Тук са смартфона, игла за отваряне на SIM слот, документация, зарядно и USB Type-C кабел за зареждане и пренос на данни. Тоест имаме приятна изненада още тук.

Независимо, че е бюджетен G10 има присъщият за по-висок клас смартфони Type-C кабел. Той ни подсказва и още нещо. Нека погледнем от по-близко зарядното. То е бързо 10W, което също е голям плюс. Ще отбележи, също така, че дисплеят идва с вграден защитен протектор.

 

Разглеждайки дизайна на Nokia G10, също можем да кажем, че в него нищо не подсказва, че устройството е с достъпна за масовият потребител цена. То има модерна визия, с ефектен кръгъл блок в който се намират камерите, достатъчно тънка рамка около дисплея, който е с неправилна форма с централна Notch извивка, в която е поместена селфи камерата.

Налични са две цветови разновидности - Dusk и Night. Едната е тъмно синя и е по-скоро мъжка, а другата с преливащият си лилав цвят е идеална за дамите. Корпусът на смартфона е направен от два вида поликарбон - релефен върху гърба и гладък, имитиращ алуминий по периферията. И двата са в един и също цвят при различните цветови разновидности. Материалите са устойчиви на амортизация и обработката им не позволява лесно цапане с пръстови отпечатъци. Корпусът на смартфона пък притежава устойчивост на пръски вода.

 

 

Предвид големината на дисплея, размерите на смартфона са компактни - 164.9мм на 76мм, което позволява удобно държане както с една ръка при разговори и брауз, така и с две, когато се играят игри ли се гледа видео. Профилът на Nokia G10 е дебела 9.2мм, а теглото на апарата е 194гр.

Периферната функционалност на смартфона е доста богата. Например това в ляво не е бутон за активиране, а мултифункционален програмируем бутон, който ви позволява да го настроите така, че след определен тип или комбинация от натискания да води до дадена бърза команда. Бутон за активиране все пак има и той е разположен в дясната периферна част, непосредствено под курсора за звука. Специфичното тук е, че в бутона е вграден четец на пръстови отпечатъци. Винаги сме определяли това разположение за особено практично, когато смартфона се използва от десничари, защото хващайки смартфона в ръка, палецът ви по естествен начин попада точно в тази зона.

 

 

Но дори да сте с доминираща лява тъка - никакъв проблем. Можете да настроите Fingerprint да разпознава показалеца или средния ви пръст, които също предвид размерите на смартфона, попадат точно в тази зона. В горната периферна част е намерено място за 3.5мм аудио жак за свързване на слушалки. Екстра която определено ни липсва при редица нови модели смартфони, но тук е налична. В срещуположната дола страна за USB Type-C порта за зареждане, микрофон и високоговорител. За да не ви описваме как звучи той, направо ще пуснем за вас това тестово аудио, за да добиете сами представа за силата и качеството.

Смартфонът в дясно, на който сме активирали програма с децибелометър също е нов модел на Nokia, който тестваме в момента и в скоро време предстои да ви покажем в самостоятелно видео ревю. Някой ще познае ли кой е той? Предположенията си можете да пишете в коментарите тук долу. При тестовете на периферията на Nokia G10 пък направихме още един полеви. Това е звук, който записахме за вас посредством микрофона в шумна среда. Така ще ви чува и събеседника ви по време на разговори. Тук е момента да отбележим, че Nokia G10 е 4G и при двете си SIM карти. Слотът в който се намират те е в ляво и е от хибриден тип?

 

 

С това първата част на обзорното видео ревю, което Digital.bg посвети на премиерния смартфон Nokia 10 приключва. Във втората част на ревюто ще подходим по-технически и ще споделим с вас преките си впечатления и резултати от обстойни тестове на дисплея, хардуера, камерите и батерията на смартфона. Интересното тепърва предстои,