Вижте още: Новият флагман смартфон Nokia 9 PureView - Дизайн, цена и протекция
 

Благодарение на поредица от видео ревюта които Digital.bg му посвети, вече познавате добре телефона който виждате на екраните си. Още повече, че заради 5-те камери върху гърба му, за Nokia 9 PureView се говори навсякъде и всеки се интересува „какво аджаба“ е това устройство – хубаво ли е, заслужава ли си, с какво мнение за него са потребителите които вече са го ползвали. В тази част от поредицата за Nokia 9 PureView ще разгледаме и тестваме неговите хардуер и софтуер, неща които са много важни за всеки един премиум смартфон като този.

 

За разлика от Apple и Huawei, които използват централни процесори своя собствена разработка, Nokia 9 има същото CPU което и LG V40 ThinQ, Sony Xperia XZ3, Sony Xperia XZ2 и Premium  които също сме ви показвали в ревютата си. Досетихте се, става дума за добре познатият ни и доста популярен още при китайските марки Xiaomi, ZTE, VIVO и OnePlus процесор - Qualcomm Snapdragon 845. Той е 10nm LPP FinFET с две 4-ки Kryo 385 ядра с Cortex-A55 и А75 архитектура и съответно тактова честота 1.8GHz и 2.8GHz.

 

 

Както и друг път сме казвали, целта на това разделение е максимално добро КПД. Когато изпълнявате по-леки задачи, активна е само по-слабата група, а едва когато играете игри, работите с тежки програми, снимате или гледате видео с висока резолюция, се активира и втората по-мощна група. Това отговаря и на въпроса, защо макар и малката батерия от 3320 mAh е достатъчна за толкова много време автономна работа. На процесора партнират GPU Adreno 630 и цели 6GB RAM памет. Едва ли някой ще се изненада ако кажем, че по време на тестовете ни, телефонът работеше идеално гладко, дори когато го натоварихме на максимум.

 

 

Чисто статистически ни прави впечатление, че макар и с еднакви хардуерни параметри, в Geekbench 4.3 теста, Nokia-та се позиционира межди V40 и XZ3, като Sony-то е с почти 100 точки по-нисък резултат. Nokia 9 маркира 12280 точки. В AnTuTu v7 пък подредбата е наопаки, но PureView отново е посредата. Същото е положението и в GFXBench.

 

 

Тествахме телефона и с различни игри, като по-тежки от ранга на Asphalt 9 и Dead Trigger 2, на максимална графика вървят с равномерни 30 fps. При сериозно натоварване, корпусът на телефона не грее повече от нормалното, дори температурата е малко по-ниска от очакваната. Маркираме средно 32°C, като няма ясно изразени по-топли зони.

 

 

Nokia 9 PureView е със 128GB UFS-2.1 вградена памет, която за съжаление не може да бъде увеличена, защото телефонът няма слот за допълнителна microSD памет. Сред безжичните връзки с които разполага смартфона откриваме NFC което позволява бърза връзка с други устройства, както функцията Google Pay в региони които я позволяват. Откриваме още Bluetooth 5.0 и LTE категория 16. Wi-Fi модемът е двубандов - 2.4GHz и 5GHz.

 

С него скоростите за трансфер на данни към рутера ни Dlink са 520Mb/s за писане и 640Mb/s за четене. Навигационната система е на ниво, тя поддържа всички граждански сателити - GPS, GLONASS, Galileo и BeiDou. Отклонението при навигационен тракинг е съвсем минимално, съпоставимо дори с това на професионалните навигации на Garmin.

 

Операционната система, която контролира всичко изброено до тук е Android 9.0 Pie, с потребителски интерфейс Android One. За по-малко запознатите ще обобщим, че от менюто на телефона е премахнато всичко излишно, с цел по-добра и най-важното добра във времето напред работа. Да плъзнем пръст отгоре надолу, за да видим, какво ни предлага бързият слайдер. Това е режим за пестене на енергията, скриване на уведомленията, фенер и ротация. Ако плъзнете пръста си още веднъж, ще излезне и целия списък с възможност. Тук вече ги има Nearby приложението на Google и „Нощно осветление“, което е специален режим на работа, щадящ очите ви при работа с дисплея на тъмно.

 

 

Когато влезнете в подробните настройки, имате различни възможности за персонализация и употреба на множество интересни приложения. Например погледнете „Дигитално блсагополучие“, чрез което имате какви ли настройки, включително и релаксираща.  В услугите на Google можете да се възползвате от Smart Lock, Voice асистент, забрана за дразнещи реклами при браузинг и Google Fit.

 

 

Е вече знаете почти всичко за Nokia 9 PureView, но за финала сме оставили най-важното – нагледният отговор на въпроса „Как снимат 5-те ZEISS камери на смартфона?“ За него предстои да публикува самостоятелно видео ревю съвсем скоро.

 

Вижте още: Смартфон Nokia 9 PureView - Дисплей, периферия и батерия