Със сигурност тези от вас които са на по-зряла възраст си спомнят добре славата на марката Nokia. По онова време, разбирайте преди появата на Lumia 800 през 2011г., Nokia беше синоним на качество и всеки беше горд да притежава модел на Финландският бранд. Последствие Nokia заложиха на грешната карта с Windows за операционна система и смартфоните им лека полека се превърнаха в аутсайдери. И така до момента в който Nokia не стана собственост на HMD Global и нещата постепенно започнаха да се нареждат. Днес Nokia отново правят много добри смартфони и нагледните доказателства са на лице. Поредното от тях държа в ръката си. Уважаеми дами и господа - Nokia 8.1, който в Китай може да бъде намерен и под името Nokia X7.    

 

 

Със сигурност феновете на Nokia си спомнят есента на 2017г., когато по време на технологичното изложение IFA Берлин екипът ни видя за първи път и веднага след това ви показа впечатляващият Nokia 8. Смартфон с изцяло алуминиев корпус, вргономична форма и красиви цветови разновисности, сред които и Polished Copper. През лятото на 2018-та пък със състоя премиерата на водоустойчивият възродител на една легенда - Nokia 8 Sirocco, който Digital.bg също отрази преди всички останали в подробно видео ревю.  

 

 

Направихме тази кратка ретроспекция, защото Nokia 8.1 е наследник на тези два модела и реално се позиционира в техният ценови и функционален клас.  Да започнем от дизайна, в който веднага върху гърба забелязваме разположението на камерите и четецът на пръстови отпечатъци. То е същото както на 8 Sirocco. Достъпът до сензора е сравнително удеобен, а самият Fingerprint работи бързо и надеждно. Като дизайн Nokia 8.1 би допаднал на почти всеки потребител.

 

 

Визията е изчистена и елегентна, като няма елементи които да се набиват на очи и да дразнят с присъстиерто си. Може би единственото изключение е значително стърчащата извън корпуса камера, която дори има хромирана лайсна, но от друга страна, в наши дни са единици марките които нямат такъв елемент. Периферията на смартфона е направена от алуминий серия 6000, която е известна със своята здравина и ниско тегло. Телефонът е с почти същото тегло както на Sirocco-то, а все пак имайте предвид, че дисплеят му е с почти 0.7“ по-голям.

 

 

Лицето и гърба пък са направени от закалено стъкло, което се цапа лесно, но пък следите от пръстови отпечатъци по него не се забелязват без да  се загледаш. По-сериозният проблем е, че телефонът се пързаля много. Така че имайте едно наум когато е в ръката ви. Разглеждайки периферията на Nokia 8.1 ще зарадваме меломаните, защото тук 3.5мм аудио жак е наличен. Бъдете спокойни – ще можете да свържете жично слушалките си без преходник. Споменавайки звука обаче, по корпуса намираме само един високоговорител. Доста силен, но въпреки това само един и разположението му е такова, че когато играете игри хоризонтално, шансът да го запушите е доста голям. Решението е да обърнете смартфона наопаки.

 

 

Nokia са интегрирали 2 микрофона, като единият е шумоподтискащ. Теста ни с разговор в шумна среда показва, че събеседникът ни, ни чува добре. Същото можем да кажем и ние за него, благодарение на говорителя над дисплея. Контролните бутони в дясно са направени от метал и механизмът им е много стабилен. Същото е положението и със слота за SIM в срещуположната лява страна. В повечето случаи той е пластмасов, но тук Nokia са го направили от едно цяло парче метал.  Слота поддържа 2 SIM, но е от хибриден тип и ако искате да сложите допълнителна microSD  памет, ще трябва да се лишите от едната SIM.   

 

 

До тук с дизайна, използваните материали и конструктивните специфики на новият Nokia 8.1. Очаквайте и втората част на това видео ревюто, в което екипът на Digital.bg ще разгледа и тества дисплея, хардуера, софтуера, батерията и камерите на този премиерен модел.