Вече над две десетилетия Nokia се славят като пословично здрави телефони. Със сигурност сте имали или сте чували за така наречената „Нокиа с фенерче“. Зад това име стоят моделите 1100 и 2100, които бяха неубиваеми и макар да са от началото на Века и до днес служат вярно на собствениците си. Макар тези телефони да не са бронирани, те бяха много здрави. Представете си какво би било, ако бяха наистина бронирани…не всъщност няма нужда да си го представяте, защото това в ръката ми е бронираният  Nokia 800 Tough. Новият супер здрав смартфон на финландският бранд. Да, това което виждате е истина – тлефонът в ръката ми е замразен в ледено кубче. Да разчупим леда и да започнем с обзора си.

 

 

Още тук ще направим пояснение, че това не е римейк на топ модел от миналото, подобно на 3310 и "Банана", а изцяло нов сегмент в редиците на Nokia. Потребителите имат нужда от такъв телефона, за който няма да се притесняват дали ще се намокри, дали ще го изпуснат или повредят. Корпусът  на смартфона е направен от много приятен на допир здрав гумиран поликарбон. Материалът е специален и не се драска лесно. Като под „лесно“ не визираме от песъчини в джоба или от сол по масата. Както виждате от този наш тест, сериозно се постарахме да надерем корпуса с монети и с ключове, но уви – безуспешно. Все пак успяхме да го надраскаме, но как…ще разберете след малко, това определено си заслужава да бъде видяно.

 

 

Nokia 800 има гумената клавиатурана с големи и удобни за натискане бутони. Дисплеят му е с 2.4" диагонал, цветен с QVGA резолюция. Телефонът има процесор Qualcomm 205 и 512MB RAM. Той работи под фирмена операционна система KaiOS.

 

 

На телефона има предварително инсталирани WhatsApp и Facebook, като може да свалите и други приложения. Телефонът е с хибриден Dual SIM слот, в който можете да поставите и допълнителна microSD карта памет. Вградената в телефона е 4GB. Nokia 800 е 4G LTE, което ви гарантира първокласана мобилна мрежа и интернет свързаност.

 

 

Вградената Wi-Fi антена е с много добро покритие, което ви позволява лесно да направите "Hot Spot", чрез който да споделите 4G интернета си с лаптоп, Smart телевизор или друго поддържащо функцията устройство. С помощта на вграденият в телефона Google Assistant може да управлявате голяма част от функциите на устройството с гласа си. Например когато телефонът е кален,асистента може да пише съобщения, които му диктувате.

 

 

Nokia 800 Tough е с IP68 протекция, която му позволява потапяне във вода с дълбочина до 150см за до 30 минути. По-сериозната защита е MIL-STD-810G която вече дава устойчивост на изпускане, удар, радиация, вибрации, термошок, висока, ниска температура и още куп други. Температурният му диапазон на работа е -20C до +55C градуса. Изпускане върху бетон от височина до 180см не представлява абсолютно никакъв проблем за телефона.

 

 

В това видео ревю решихме да загърбим всички стандартни начини за тестване на удароустойчивост и действахме доста по-хард. Започнахме със серия от сериозни удари, които не успяха да наранят телефона. Време е за кал и газене с мощен офроуд джип с тегло от почти 2.5 тона. Първо ще преминем през телефона бавно докато е в кал – работи. Следващото изпитание е върху твърда повърхност…бавно…а след това и с мръсна газ.

 

 

Благодарение на това специално уше по корпуса, можете да вържете телефона за раница, за връзка за носене на врата или да го закачите някъде, докато не го ползвате. При нас ухото свърши и чудесна работа, за да завържем за него единият край на кабел, а другия за теглича на джип, който го тегли по асфалтирана улицата. Изпитанието е сериозно…телефонът е изключително кален и мръсен. След неуспешен опит разбираме, че почистването с мокри кърпички няма да е достатъчно ефективно. За целта влиза в употреба зимна течност за чистачки, която имаме под ръка.

 

 

Обикновено тестваме камерите на телефоните със стандартни тестови снимки, но при Nokia 800 Tough ще подходим по-различно. Време е да видим видеото, което заснехме по време на нашия офроуд краш тест. Камерата на телефона е 2MP и има на разположение светкавица. Освен нея по корпуса на Nokia 800 има и силен фенер със 198 лумена яркост. Той може да свети доста дълго време, защото телефонът е с батерия с 2100mAh заряд. По спецификации той е достатъчен за над 36 часа непрестанни разговори и 43 дни в режим на изчакване.

 

 

Като обобщение можем да кажем, че Nokia 800 Tough не се оказа толкова здрав, колкото HMD Global го представят в презентацията си…той е много по-здрав от това! Едва ли някой инженер го е подлагал на изпитанията, на които го подложихме ние. Към днешна дата цената на смартфона в България е около 240лв.