В началото на година HMD Global под чиято шапка стои бранда Nokia, представи модела 7.1. Моделът бързо набра популярност, което се потвърждава и от гледаемостта на видео ревютата, които тогава Digital.bg му посвети. Той имаше красив дизайн, добри технически параметри и достъпна цена, все неща които и днес важат с пълна сила за наследника му Nokia 7.2, но надградени още повече, изключая цената, която е останала същата. Вече седмица екипът ни тества този интересен нов модел смартфон и е време да споделим с вас преките си впечатления от него.

 

 

Ще започнем с това което Nokia са ни оставли в кутията на телефона, която е стандартна за бранда. Вътре освен смартфона намираме USB Type-C кабел за пренос на данни, зарядно, игла за отваряне на SIM слота и стерео слушалки с Hands-Free. Последните се оказва са много удобни и звукът им не е лош.

 

 

Когато хващаме в ръце Nokia 7.2 за първи път имаме усещането, че това е флагман, но реално не е, още повече, че цената на 7.2 е около 650лв., което го причислява към устройствата от среден клас. Браво на Nokia – дизайнът на този смартфон е елегантен и дори премиум. Материалите от които е направен корпуса също са премиални. Лицевата част и гърбът са направени от стъкло, като в задната част обработката му е матирана. Интересното е, че корпусът се цапа, но по него следите от пръстови отпечатъци не стоят дразнещо, а дори се вписват в общата визия на гърба, която стои като размазана, но в нея се появяват и блясъци. Телефонът изглежда много ефектно, когато е огрян от директна светлина. Периферията изглежда като метална, но реално не е. Това е специален композитен полимер, който е по-здрав от пластмасата и по-лек от метала.

 

 

В същото време не се налага цялостта му да се нарушава от резки за антени, а повърхността няма шанс да обели с времето, защото това не е покритие – самият материал е с този цвят. Всъщност освен в ефектното зелено Cyan Green в което ние тестваме Nokia 7.2, той може да бъде намерен още в цветовете Charcoal и Ice. Заради заоблените си форми, смартфонът е удобен за държане в ръка. Широк е 75.2мм, което за 6.3" екран си е направо малко. Рамката около дългите страни на дисплея е незначителна. Благодарение на разположението на камерите върху гърба, дизайнът е разпознаваем. Не колкото на многооката Nokia 9, но все пак. Единствено това, че камерата стърчи толкова много е малко неприятно, но пък от друга страна, Nokia са прибягнали до това решение, за да не правя корпуса на телефона прекалено дебел. С изключение на мястото при камерата, той е дебел 8.1мм.

 

 

Разглеждайки периферията ще отбележим, че бутонът за активиране има вградена LED подсветка, личи си, че Nokia са обърнали внимание на детайлите. В срещуположната страна имате отделен бутон за извикване на Google асистента, а непосредствено до него се намира слота, в който можете да поставите 2 SIM карти и отделно microSD. Както знаем, много смартфони имат хибриден слот, който ви ограничава, ако искате да добавите допълнителна памет, да се лишите от едната SIM. При Nokia 7.2 подобен проблем не се наблюдава. За озвучението отговаря един високоговорител долу, който е ефектно е скрит под двойна решетка. Звукът който пресъздава той е доста силен и чист. Ето и един саунд тест. Това пък е запис който записахме в шумна среда с двата микрофона на телефона, долният от които е шумоподтискащ.

 

 

Върху гърба на Nokia 7.2 има Fingerprint сензор. Тестът ни за отключване на телефона с пръстов отпечатък показва, че същият работи бързо и безпроблемно. Ако ръцете ви са мръсни или сте с ръкавици, можете да се възползвате и от друг надежден начин за отключване. Той е посредством Face Unlock софтуер, който чрез предната камера разпознава лицето ви на база 512 точки.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на  Nokia 7.2, в нея ще подходим технически и ще ви запознаем с неговите дисплей, хардуер, софтуер и батерия.