Вижте още: Смартфон Nokia 6.1 - Цена, дизайн и дисплей

 

Това на екраните ви е Nokia 6.1 – наследникът на миналогодишният модел 6. Той се позиционира като устройство от среден клас с цена около 500лв. При положение, че днес флагманите на почти всички марки струват поне 1200лв, цената на 6.1 дори изглежда ниска.Оказва се обаче, че за нея Nokia ни предлагат повече отколкото първоначално сме очаквали.

По отношение на дизайна, сглобката и използвани материали, в това се убедихме в първата част на ревюто което Digital.bg посвети на Nokia 6.1, Там споделихме още впечатленията си от периферията, свързаността и дисплея на смартфона.

 

 

В случай, че сте пропуснали да гледате видеото, директен линк към него има над тази статия. А сега е време да продължим напред със следващите компоненти от които по всяка вероятност се интересувате при избора на бъдещият си смартфон. 

 

Хардуер

Първият от тях е хардуера който е получил ъпгрейд спрямо този на миналогодишният Nokia 6, но не във всяко отношение. Имаме предвид RAM паметта която е останала без промяна - 3 или 4GB в зависимост от това с колко вградена памет е телефона - 32 или 64GB. Реално обаче централният процесор няма нужда от повече RAM при положение, че е от среден клас. 

 

Това тук е 8-ядрен Qualcomm SDM630 Snapdragon 630. Неговите Cortex-A53 ядра работят с 2.2 GHz тактова честота, която е с почти 1GHz повече от честотата на Snapdragon 430 при старият Nokia 6. Този процесор е широко разпространен и сме срещали при доста смартфони на Asus,  Moto и Sony. Интересно е също така да се отбележи, че Snapdragon 630 беше част от хардуера на миналогодишният Nokia 7, който очаквано е една идея по-висок клас от Nokia 6. Общите ни впечатления от хардуера на Nokia 6.1 са добри.

 

По време на тестовете си не се сблъскахме с проблеми. При сериозни натоварвания има леко забавяне в работата и температурата се повишава, но телефонът не забива. Повечето игри на висока графика вървят гладко, ако обаче искате да играете тежки заглавия, намалете графичните настройки до средно ниво и няма да имате никакви проблеми.

 

Софтуер

Едно от нещата които най-много ни харесват в Nokia 6.1 е неговата операционна система. Не просто Android 8.1 Oreo - а "чист Андроид". Тези от вас които са тествали такъв OS, знаят преимуществата му.

 

 

За всички останали ще кажем, че чистата операционна система е много по-лесна за ориентиране, в нея няма ненужни настройки и приложения, а най-важното - телефонът върви много гладко и не се появяват бъгове, характерни за някои ъпгрейднати Андроиди.

 

Камера

Приятно изненадани сме и от камерите и качеството на снимките които реализират те. Макар че „изненадани“ не е най-точната дума, предвид, че виждаме Zeiss optics надписа върху гърба. Това само по себе си е достатъчно голяма заявка за качество. Нещо което днес наложиха и Huawei  чрез Leica. 

 

Реално като технически характеристики камерата на 6.1 е същата както тази на Nokia 6, но основната разлика е, че тук оптиката е Zeiss…което не е никак малко. Сензорът е 16 MP, а големината на всеки от пикселите 1.0µm. Достатъчно, че спокойно да правите общ кадър от който последствие да можете да изрежете определен детайл, без да загубите прекалено много от качеството му. 

От друга страна камерата е с апертурата е f/2.0 което автоматично ви позволява да правите не лоши снимки при по-слаба осветеност. Функцията HDR не просто присъства в менюто на телефона, а тестовете ни показват, че и работи чудесно.  Самото меню на камерата на 6.1 е стандартно за Nokia и ориентирането вътре става лесно.

 

Дори да не сте ползвали смартфон на бранда преди, за около час ще свикнете с тази камера. Тя снима видео с 4K качество, но за съжаление няма стабилизация което при снимки от ръка си е проблем. Предната камера е 8 MP, също с апертура f/2.0. Ето и няколко селфита които направихме с нея.

 

 

Батерия

Ъпгрейд не се наблюдава и при батерията – тя отново е Li-Ion акумулатор с 3000mAh заряд. Заради по-добрите CPU и софтуер обаче, телефонът постига по-добро време за автономност спрямо предшественика си. По време на тестовете ни 2 дни комбинирана експлоатация не са проблем.