Вижте още Видео ревюто на смартфона  Nokia 8 - Дизайн, Дисплей и Екстри

 

Една от най-големите новини в технологичният свят в началото на 2017г. беше, че вече ще имаме смартфони Nokia с истински Android. Това се случи в момента в който финландската марка която познаваме от десетилетия стана собственост на HMD Global. От тогава наши зрители и читатели често ни питат - "Телефоните на Nokia сега китайски или финландски са?".

 

Nokia 8 Polisch Copper на съставни части

 

От информацията която получихме директно от представителите на HMD Global по време на технологичното изложение IFA Берлин преди месец, разбираме че тези смартфони се сглабят в Китай, но под строгия контрол на качеството от Финландци. В същото време основната щабквартира на бранда е в Nokia кампус Espoo Uusimaa, а не в Азия. Истината е, че качеството на всички нови Android смартфони които тествахме до момента е доста добро.

 

 

Но сега нека съсредоточим вниманието си към последният от серията, който не сме ви показвали още и ще разгледаме в това свое видео ревю – Nokia 6.

 

Дизайн

Още щом отваряме кутията му, впечатление ни прави красивият му дизайн, който значително се отличава от този на флагмана Nokia 8, но отново изглежда премиум. Корпусът е унибоди, направен от едно цяло парче метал който преминава от гърба към периферията.

 

Антените за Wi-Fi и 4G телефония се намират под тази пластика

 

Единствено цялостта нарушават тези две линии пластика под които се намират антените за Wi-Fi и телефония. При Nokia 8 те бяха по продължение на късите периферни части което ни притесняваше, че след време може да доведе до грозни наранявания, доколкото тук пластиката се намира върху гърба.

 

 

Подобно разположение бяха използвали Apple при iPhone 7 преди време. В Matte Black версията която тестваме ние, човек трябва да се загледа от много близко разстояние, за да забележи тези пластмасови ивици в метала. Nokia предлагат модела още в цветове Arte Black, Tempered Blue, Silver и Copper.

 

 

Периферията на Nokia 8 беше заоблена, доколкото тук страните са отсечени и телефона не приляга чак толкова добре към дланта ни при работа и разговори. В официалната информация която Nokia дават за шестицата пише, че корпусът е дебел 7.9мм. Теста ни с електронен шублер потвърждава това, като заряди лекото заобляне на гърба, в краищата дебелината спада на 5.9мм.

 

 

Камерата обаче стърчи малко и там измерваме 8.7мм. Един от най-ефектните елементи в корпуса на Nokia 6 определено е двойната полирана лайсна която минава в лицевата част и в гърба на телефона. Този дизайн обаче като се замислим ни е познат от някъде. В първите дни на 2016г. ви бяхме представили смартфона Revo 515 – S507. Ако сега, почти 2 години по-късно го поставим до Nokia 6, веднага ще забележим приликата в силуетите.

 

 

Периферията на Nokia 6 ще определим като стандартна. Горе е 3.5мм жак, а в дясно Power бутон и курсор за звука които също са направени от метал.  В ляво под гнездо са скрити слотовете за microSD картата памет и 2 nano SIM карти.

 

 

Слотът е от хибриден тип. Както тестваните от нас вече Nokia 3 и 5, 6-цата също няма USB Type-C порт. Зарядното е 5V 2A.

 

 

Долу под двойна решетка се намира единичният високоговорител. Същото разположение както при флагмана на марката, следователно и силата на звука който възпроизвеждат е съпоставима. Nokia 6 има и Dolby Atmos сертификация. Ето и един саунд тест от който да добиете реална представа за звука. Телефонът има два микрофона - долу до microUSB порта и горе върху гърба. Вторият е шумоподтискащ и при запис елиминира страничните шумове. Това е тестово видео от което да чуете запис на глас в шумна среда.

 

 

Когато тествахме преди време Nokia 5 отбелязахме, че въпреки ниската си цена той има Fingerprint сензор. С пръстов отпечатък можете да отключвате и по-големият 6, който също не е особено скъп.

 

 

Но колко всъщност струва Nokia 6 и къде можем да го купим с най-ниска цена?

 

Най-ниската цена на Nokia 6

Когато разглеждахме окомплектовката на флагмана Nokia 8, впечатление ни направиха изключително качествените стерео слушалки. При Nokia 6 слушалки отново има, но качеството е значително по-ниско. Това обаче е напълно очаквано, все пак и цената на смартфона е с над 50% по-ниска. Към днешна дата Nokia 6 се предлага в България на цени между 450 и 500лв.

 

 

От родните телекоми, намираме смартфона в портфолиото на Telenor където най-ниската цена е 209.99лв. при подписване на двугодишен договор с тарифен план "Тотал 44,99". При Mtel Nokia 6 струва 89.99лв с тарифен план "Мтел без граници 3XXL с Екстра нет+" който обаче не е с никак евтина месечна такса - 74.98лв. Ако трябва да се избира близък по цена тарифен план, то това би бил "Мтел без граници 2XL" със или без "Екстра нет+" който е с такса 35.98лв и Nokia 6 ще ви струва 229.99лв.

 

Гледайте Digital.bg и утре, защото обзорното видео ревю посветено на Nokia 6 продължава. В него ще разгледаме дисплея, хардуера и батерията на смартфона. А до тогава – над тази статия сме приложили директен линк към видео ревю на флагмана Nokia 8.