Вижте още: Nokia 6 с Android - Дизайн и Цена

 

Последният от серията нови модели смартфони на Nokia с Android който екипът на Digital.bg започна да разглежда във вчерашното си видео ревю се казва 6. До тук успяхме да разгледаме неговият дизайн и използвани в корпуса материали, като открихме визуална прилика с един друг смартфон от близкото минало. Отбелязахме, че макар и представител на средният ценови клас, Nokia 6 изглежда като флагман, направен от цяло парче алуминий, с тънък профил и ефектни дизайнерски решения. Обърнахме внимание още на периферията и на някои интересни и полезни екстри.

 

 

В случай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео, можете да откриете директен линк към него над тази статия Но не бързайте с кликването там, направете го малко по-късно, защото сега предстои да споделим с вас впечатления и резултати от няколкодневни тестове които проведохме със смартфона.

 

Дисплей

Ще започнем от дисплея, който е видимо доста голям. Пред себе си имаме IPS LCD матрица с цели 5.5", които обаче не правят Nokia 6 прекалено огромен и неудобен за работа с една ръка или за носене в джобове. Като база за сравнение ще дадем популярният Apple iPhone 8 Plus който е с идентичен размер на дисплея, но с по-голямо тяло. Ето съпоставка на размерите им. (154 на 75.8мм спрямо 158.4 на 78.1мм).

 

Nokia 6 има 5.5" Full HD дисплей

 

Резолюцията на дисплея също е идентична – 1920х1080 пиксела. От това следва, че плътността на пикселите за 1” при Nokia 6 е 401ppi с 0.0634мм размер на всяка от точките. В резултат дори при работа от съвсем близко разстояние не можем да забележим очертанията на пикселите и дори след часове тестове на дисплея не изпитваме повишена умора в очите си.

 

 

Като цветопредаване също можем да дадем положителна оценка. Яркостта е добра - измерваме 500 cd/m² с 93% разпределение по цялата площ на дисплея. От тест с единичен цвят можете да видите, че няма ясно изразени по-светли и по-тъмни петна. Ъглите на странично виждане са доста високи, но при белия цвят има леко синеене, а при черно - малко по-изразено сивеене. Това обаче е не е изолиран случай и е нещо съвсем нормално за IPS матрица.

 

 

Ако дисплеят беше AMOLED, вече щеше да друго. Самият дисплей на Nokia 6 е 2.5D извит в краищата и има Corning Gorilla Glass 3 протекция която ви дава известна доза спокойствие, че стъклото няма да се издраска ако носите смартфона заедно с монети в джоба си. Заради олеофобното си покритие дисплеят не се цапа прекалено много с пръстови отпечатъци.

 

 

При работа на открито маркираме сериозно отблясъци, видимостта на дисплея под които до голяма степен се компенсира от високата му яркост, която вече споменахме.  

 

 

Контролните бутони под екрана са сензорни и имат подсветка. Home няма механично движение и заедно с основното си предназначение, служи и като Fingerprint за отключване.

 

Хардуера

За разлика от дизайна и използваните в корпуса му материали, които определено са флагмански - хардуерът на Nokia 6 не успява да ни впечатли с нищо съществено. Единственото изключение е RAM паметта, която в 64GB версия която тестваме ние е 4GB, иначе с 32GB пространство за съхранение на данни, Nokia 6 върви с 3GB RAM. В основата на хардуера на Nokia 6 иначе стои 8-ядреният Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430.

 

CPU-X тест на смартфона Nokia 6

 

Той е с Cortex-A53 архитектура и работи с 1.4 GHz тактова честота. 64-битовото CPU е съвсем базово и в никакъв случай не можем да очакваме от него чудеса. Същото имаше и при по-малкият Nokia 5, като се използва и от голяма част от смартфоните на Lenovo K6, Lenovo K6 Note, Lenovo K6 Power и Moto G5. Въпреки това обаче, впечатленията ни от поведението на хардуера на Nokia 6 са добри.

 

Nokia 6 работи под операционна система Android 8.0 Nougat

 

Смартфонът работи гладко и при средно тежки натоварвания не отчитаме забиване, забавяне и производни проблеми. При тежко натоварване вече има лек лаг, като това можете да видите най-добре в AnTuTu Benchmark теста на графиката, за която отговаря GPU Adreno 505.

 

Nokia 6 е подходящ смартфон за игра на игри

 

Но да оставим статистиката за малко настрана - вероятно ще ви е интересно да разберете, как се справя Nokia 6 с игра на игри. Първоначално тестваме с Dead Trigger 2, където на висока графика отчитаме 50 fps. Малко по-тежката Asphalt 8: Airborne пък бележи 23 кадъра в секунда при същото изпитание.

 

 

В този момент на голямо натоварване, обикновено тестваме и температурата на устройствата които разглеждаме в ревютата си. Предвид, че шасито и по-голямата част от корпуса на Nokia 6 са направени от алуминий, можем да споделим, че това е един от горещите смартфони днес на пазара. Маркираме средна температура около 40 °C.

 

 

Както вече стана ясно, вградената в Nokia 6 памет е 32GB или 64GB, като към тях чрез microSD могат да се добавят до още 256GB. Тествайки телефона с карта памет class 3, маркираме скорост на писане около 150 MB/sec и 270 MB/sec за четене.

 

Батерия

Всичко изброено до тук се захранва от Li-Ion с 3000 mAh заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен за 4 часа с голямо натоварване на максимална яркост на дисплея, 9 часа Full HD видео възпроизвеждане или малко над 28 часа работа с изключен интернет и якост на дисплея на минимум.

 

Nokia 6 не може да се похвали с много добра батерия

 

Това не е най-добрият резултат който можем да очакваме и ще определим като средностатистически. Като пример ще дадем тестваният от нас преди време Samsung Galaxy A5 (2017) който е с батерия със същия заряд, с 0.3” по-малък дисплей с идентична резолюция и 8-ядрен процесор с малко по-висока тактова честота. При същите тестове той бележи 7 часа и 50 минути, 16 часа и малко над 40 часа.

 

 

Как снима Nokia 6?

Е вече познавате добре Nokia 6. Остана единствено да разберем как снима той, но отговорът на този въпрос ще ви дадем в отделно ревю в което ще има множество тестови снимки, видео, идеи и съпоставки с камерата на флагмана Nokia 8.