Вижте още видео ревюто на смартфона Blackview A60 - Тест на хардуер, софтуер, батерия и камери

 

Разопаковайки Nokia 5.4 ще отбележим, че в комплект с него влиза зарядно. Ако преди години това щеше да ви се стори като безсмислена отметка, то в наши дни зарядното вече си е екстра в окомплектовката. Предвид, че много производители вече махнаха зарядните от кутиите на флагманите си, независимо, че струват по няколко хиляди лева. Освен бързото 10W зарядно има още USB Type-C кабел и игла за SIM.

В някои окомплектовки има и стерео слушалки с Hands-Free, заедно с прозрачен предпазен кейс. Последната спомената екстра също е много полезна и винаги сме поздравявали производителите, които оставят кейс в комплект със смартфоните си.

Взимайки Nokia 5.4 в ръце, първото нещо от което ще започнем е дизайнът, той определено изглежда доста добре и дори ако не знаехме предварително цената 5.4 и позицията ѝ в моделната йерархия на Nokia, съвсем спокойно можехме да предположим, че това е събфлагман модел. Материалите от които е направен смартфона са висококачествени. Това е видно не само от общият им вид, но и от сглобката на отделните елементи.

 

 

Преобладаващите форми са заоблените. Периферията наподобява метал, но е ефектно обработен поликарбон. Гърбът пък прилича на стъкло, но е от същият материал с по-различна обработка. Под покривният прозрачен слой има ефектна 3D текстура. Цветовите разновидности са само две, но също са много интересни. Преливащо синя и лилава, които са кръстени от Nokia - Polar Night и Dusk.

Размерите на корпуса на телефона са 161мм на 76мм с дебелина на профила 8.7мм. Теглото пък е 181гр. Разглеждайки периферията ще отбележим наличието на Fingerprint сензор върху гърба.

 

 

Nokia са избрали за своя 5.4 Punch Hole IPS LCD дисплей с 400 нита яркост. Той е с 6.39" диагонал, със съотношение на страните 19.5:9 и има HD+ резолюция с 1560х720 пиксела. Така плътността на пикселите за 1" е 269ppi, а размерът на всеки от тях 0.0945мм. В резултат имаме достатъчно детайлни образи при работа от стандартно разстояние. То обикновено е над 30см.

Процесорът, който Nokia са избрали да стои в основата на хардуера на модела 5.4 е широко разпространен. Това е Qualcomm Snapdragon 662, който използват още десетки модели на Xiaomi, Motorola, Vivo, Oppo и Realme. Това е достатъчно красноречиво доказателство за качествата и безпроблемността му. Ще отбележим също така, че същият процесор задвижва значително по-скъпият от Nokia 5.4 – Xiaomi Redmi Note 9.

 

 

Което също говори много за надеждността на това CPU. To e 8-ядрено 11nm с 4 Kryo 260 Gold ядра на 2GHz и още 4 Kryo 260 Silver с 1.8GHz тактова честота. Партниращият графичен процесор е Adreno 610, а оперативната RAM памет - 4GB и 6GB, в зависимост от комбинацията със сторидж. Съответно с повече RAM са вариантите с 64GB и 128GB сторидж. 32GB е с 4GB RAM. Операционната система под която работи смартфона е Android 10.

И така стигаме до един от ключовите елементи, на които със сигурност и вие искате да обърнем внимание. Камерите върху гърба на смартфона, който независимо, че Nokia 5.4 е бюджетен модел са 4 на брой и покриват всеки различен и специфичен вид фотография. Впечатляващо е, че основният сензор е с цели 48MP, които подлежат на софтуерна интерполация до 64МР. Като се замислим, в този клас са единици моделите, които могат да се похвалят с толкова висока резолюция.

 

 

Останалите камери са 5MP, която ви позволява да правите ултра широкоъгълни снимки, 2MP за много близка макро фотография на обекти с изключителна детайлност и 2МР спомагателен сензор, който мери дълбочината на кадъра при снимки с "Ефект Боке". Това са тестови кадри, които направихме специално за вас с всеки един от режимите на камерите. Включително това е видео с 4K качество, което също е сред възможностите на камерата.

С предната селфи камера, Nokia също са се справили отлично. Тя е цели 16MP и има аперфура f/2.0. Така от една страни снимайки имате достатъчно висока детайлност, която ви позволява дори последствие да отрежете от общия кадър определен детайл, без да се наруши значително качеството му. От друга светлосилата ви позволява да си правите селфита на места с ограничена околна светлина ,без да се появява прекалено много шум в кадъра.

 

 

Стигаме до заключителната част в ревюто ни, в която ще споделим каква батерия дава енергия на всичко, което споменахме до тук. Тя е Li-Po акумулатор с 4000 mAh. С него спокойно можете да зареждате смартфона си веднъж на два дни. Както както вече споменахме при разопаковането в началото на ревюто ни - зареждането ще става бързо, защото в комплект телефона има 10W зарядно.

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което посветихме на Nokia 5.4. В нея ще направим интересна и полезна съпоставка на между техническите характеристики и цената на на новия модел, спрямо тази на предхождащите го поколения от Nokia 5 до Nokia 5.3.