Вижте първата част на видео ревюто: Nokia 5.3 - Бюджетен смартфон с красив дизайн и голям дисплей

 

Ако следите видео ревютата в Digital.bg, със сигурност сте разбрали, кой е смартфонът в ръката ми. Характерният му зелено-син цвят го издава на по-наблюдателните, а за всички останали – това е Nokia 5.3.

 

До тук в обзора, който му направихме, спряхме поглед върху кутията и окомплектовката, върху дизайна и използваните материали. Споделихме впечатления от големия дисплей и от някои специфични екстри, които ни направиха впечатление.

 

 

За пропусналите да гледат видеото, директен линк сме приложили над тази статия. А сега е време да споделим с вас останалите интересни впечатления след седмица тестове на устройството.

Да започнем от камерите, които при Nokia 5.3 са цели 4 на брой върху гърба. Основният сензор е 13 MP, със светлосила f/1.8, като при него на помощ при снимка с "Ефект Боке" идва 2MP сензор, който мери дълбочина. Вторият сензор, който често ще използвате е ултра  широкоъгълен на 13мм с 5MP еквивалент. Ако решите, че искате да снимате много близки обекти, тогава се активира четвъртата 2MP камера с нейният Macro режим. И независимо, че Nokia 5.3 е бюджетен смартфон, той може да снима видео с 4K качество с 30fps. Предна селфи камера снима Full HD, като там сензорът е 8MP, с апертура f/2.0.

 

 

Nokia 5.3 се захранва от Li-Po батерия с 4000mAh заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен средно за около 3 дни комбинирана работа с едно зареждане. Самото зареждане става бързо, благодарение на 10W зарядно, което имаме в комплект с телефона.

 

 

По отношение на хардуера, Nokia са заложили на удачната комбинация от 4GB RAM, GPU Adreno 610 и 11nm 8-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 665 SM6125. С цел максимално високо КПД, ядрата му са разделени в две Kryo 260 групи - съответно 4 от тях са Gold с 2GHz тактова честота и 4 Silver с 1.8GHz. Смартфонът работи отлично и е подходящ не само за базови задачи, но и за игра на по-тежки игри.

 

 

Вградената в смартфона памет е 64GB, като обемът може да се увеличи с до 256GB посредством microSD. Тук ще отбележим още едно нещо, което винаги сме толерирали. Слота за SIM карти не е от хибриден тип и можете да поставите в него едновременно две SIM карти и допълнителна карта памет.

 

 

В лявата част на периферията, Nokia 5.3 има бутон за извикване на Google асистент, който може бързо и лесно да ви отговори на всеки въпрос. Nokia 5.3 има NFC и поддържа безжично разплащане през Google Pay в държавите, които поддържат тази функция.

 

Операционната система на смартфона е Android 10, с предстоящ ъпдейт към Android 11. Nokia 5.3 влиза в програмата Android One, което означва, че пред себе си имаме чист Android, в който няма нищо излишно, а в същото време предлага на потребителите всичко от което имат нужда. В резултат телефонът е много по-бърз. Ориентирането в менюто му става лесно. Дори да се докосвате за първи път до Android смартфон, гарантираме ви, че само за няколко минути ще свикнете. Дори ако това еп ървият ви смартфон като цяло, отново ще свикнете за не повече от ден. Тук кажем няколко думи за това, че Nokia позиционират модела си като младежки и изключително подходящ за деца. От една страна задари ефектният дизайн, от друга заради големият дисплей, камерите, които правят хубави снимки, голямата батерия и не на последно място цената.

 

 

А каква всъщност е цената, освен че както вече споменахме е бюджетна. В свободна продажба в България, Nokia 5.3 се продава за около 360 лева. Моделът обаче присъства и в портфолиото на два от родните телекоми – Виваком и Теленор. Там при подписване на двугодишен договор, цената спада до 60 лева.