Вижте още от Digital.bg: Nokia 9.3 PureView, Nokia 7.3 и Nokia 6.3 ще бъдат представени в началото на октомври

 

Често получаваме зрителски и читателски питания в които се интересувате, какъв смартфон ниска цена можем да ви препоръчаме. Обикновено „ниска цена“ върви в комплект с компромисно качество или с оскъдни технически характеристики. За щастие обаче в последно време имаме и някои изключения от това правило, като в днешното видео ревю Digital.bg ще ви покаже едно от тях. Това уважаеми дами и господа е новият Nokia 5.3. Един смартфон, който привлече вниманието ни още по време на премиерата си, защото на теория имаше всички предпоставки да се окаже удачен бюджетен избор. Оказа се, че не грешим. Ето и впечатленията, които натрупахме след близо седмица обстойни тестове. 

Ще започнем с разопаковане, което показва кутията на смартфона и какво има в нея. Нещо, което веднага ни прави впечатление е наличието на стерео слушалки с Hands-free. Ние тестваме Nokia 5.3 в характерният и запомнящ се цвят Cyan, който умело съчетава синьо и зелено с преливка, която под светлина направо искри, а на тъмно стои с прикрит блясък. Nokia предлагат модела още в цветовете Sand (Пясък) и Charcoal (Въглен).

 

 

Размерите на смартфона са 164.3мм на 76.6мм, като дебелината е само 8.5мм, а теглото 185гр. Формата на 5.3 е ергономична и той е удобен за държане в ръка. Заради заоблянията в ъглите се побира лесно в джоб. Целият корпус на смартфона е направен от поликарбон, по който следи от пръстови отпечатъци, дори в тъмна версия като тази, почти не личат. Сглобката на отделните елементи е качествена, като не намираме фуги и производни дефекти. При опити на кривена и директен натиск, конструкцията не поддава.

Гърбът е много красив и стилен, като основен акцент е кръглият елемент. Имате един голям кръг, в който по-малък кръг, в който пък е кръглата светкавица, около нея има 4 на брой кръгли камери, а под тях пък се намира кръглият сканер за пръстови отпечатъци. Много елегантно – Браво на Nokia за концепцията, която следват при смартфоните си. В конкретният случай при 5.3, не може да не ги похвали и за това, че дизайнът на телефона по никакъв начин не издава, че той е представител на бюджетният ценови клас.

Ако не знаехме предварително цената и сегмента в който се позиционира, Nokia 5.3 спокойно може да мине за няколко пъти по-скъп събфлагман. Дори, погледнете нещо привидно съвсем мъничко, но придаващо изключително премиум излъчване на модела – бутонът за активиране има самостоятелна пулсираща подсветка, която ви дава знак, когато имате получено известие. Много практично, особено когато сте оставили смартфона си легнал някъде в далечната част на стаята.

 

 

Дисплеят на Nokia 5.3 е с предостатъчна зрителна площ за гледане на видео, браузване и игра на игри. Пред себе си имаме IPS LCD матрица с 6.55“ диагонал, която заема цели 83% от лицевата чат на смартфона. Този добър резултат е постигнат благодарение на намалената рамка около дългите страни на екрана. Резолюция е 1600x720 пиксела, а плътността на пикселите за 1“ е 268 PPI. Респективно размерът на всеки от тях е 0.0948мм. В резултат дори след продължително взиране в дисплея, да речем след теста ни с продължителна игра на игри, не се наблюдава повишена умора очите.

Тук ще отбележим, че телефонът има TÜV Rheinland сертификация за ниско излъчване вредната за очите ни синя светлина. Цветовете, които пресъздава дисплея са наситени и реалистични, като добри са впечатленията ни и от яркостта, която е видимо над средностатистическата. Това ни позволява да работим спокойно с Nokia 5.3 навън, когато грее ярко слънце. Дори в тази ситуация дисплеят е добре видим. Въпреки ниският си ценови диапазон, смартфон има и защитен Corning gorilla Glass 3 слой върху дисплея, който го предпазва от наранявания.

 

 

В горната част на рамката около дисплея се намира селфи камерата, но нея ще разгледаме във втората част на ревюто, което посветихме на Nokia 5.3. Там освен камера тест ви очакват преки впечатления от хардуера, софтуера и батерията на смартфона.