Вижте още: Nokia 5.1 Dual SIM - Бюджетен смартфон с ефектен дизайн

 

Когато избират новият си смартфон, повечето потребители се стъраят той да бъде добре балансиран в съотношението цена – качество. Днес за съжаление флагман смартфоните стават все по-скъпи и цена от около 2000лв не е рядкост. Стига обаче да не искате да имате най-доброто от най-доброто, за няколко пъти по-малко пари, можете да имате много добър смартфон, който е едновременно красив, изглежда луксозно и техническите му параметри са напълно достатъчни, за да покрият нуждите на по-голямата част от потребителите. Това е Nokia 5.1 – един смартфон който успя да привлече вниманието ни и бързо да ни спечели с екстрите които ни предоставя в замяна на съвсем бюджетна цена.

 

В първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети спряхме поглед върху дизайна, използваните в корпуса материали, подаръците които ни дава Nokia в комплект с телефона. Тествахме още периферията, сигурността и навигационната система. Директен линк към това видео ще намерите над тази статия, а сега е момента да преминем към следващият компонент който гледаме при избора на бъдещият си смартфон – дисплеят. Вече сигурно забелязвахте, че при Nokia 5.1, той е сред големите преимущества.

 

 

Не само заради увеличената до 5.5" големина (при предишният модел дисплеят беше 5.2“), а и защото резолюцията е скочила до 2160х1080 пиксела, което е почти двойно спрямо това което предлагаше дисплеят на Nokia 5 от началото на миналата година. Дисплеят е с много добра детайлност и дори да се взираме от съвсем близко разстояние, няма да можем да забележим очертанията на пикселите.  Истинско удоволствие е да се гледат на Nokia 5.1 филми или да се играят игри с добра графика.

 

Дисплеят позволява различни настройки и има режим за щадене на очите при продължителна работа. При работа с телефона при пълен мрак, яркостта на дисплея е достатъчно ниска, че да не дразни очите ни. В същото време, при увеличена на максимум яркост на дисплея, той остава достатъчно добре видим, дори когато работим навън и грее ярко слънце. Ъглите на странично виждане са добри, под ъгъл отклонението от цветовата норма е съвсем минимално.

 

Сега е време да надникнем в хардуера на Nokia 5.1. При положение, че тестваме бюджетен смартфон за който вече знаем, че е с красив метален корпус и с голям дисплей с висока резолюция...очакваме, че поне тук Nokia трябва да са спестили и да са интегрирали нещо компромисно. Оказва се обаче, че грешим - централният процесор не е Snapdragon 835 както при Nokia 8 Sirocco, но въпреки това се справя чудесно с всички средно тежки задачи които му поставихме по време на тестовете си.

 

Nokia 5.1 има CPU MediaTek Helio P18. Добре познат ни 8-ядрен процесор с 4 Cortex-A53 ядра на 1.2GHz и още 4 Cortex-A53 с 2GHz тактова честота. Идеята на това разделение е максимално пестене на енергия което да не се получава за сметка на бързината на телефона. Най-общо казано - Nokia 5.1 постоянно работи с активирана по-слабата 4-ка ядра, а само когато има нужда от повече мощност, се активира и по-мощната 4-ка. Това се случва например когато играете игри. 

 

При тях партнира графичен процесор Mali-T860MP2 който без проблем задвижва игри от ранга на Asphalt 8: Airborne, като при тях единствено трябва да намалите графичните настройки до средно ниво. RAM и вградената памет при Nokia 5.1 може да бъде 2 варианта - 2GB с 16GB или 3GB с 32GB. В нашият случай имаме на разположение имаме малко по-слабият вариант, но въпреки това телефонът както и сами виждате се справя отлично с всички задачи които му поставихме.

 

При максимално натоварване, смартфонът не грее, това се дължи на добре балансираният хардуер и почти изцяло алуминиевият корпус, който приема и от дава топлината много по-добре от пластмасата. Ако вградената в 5.1 памет не ви е достатъчна - никакъв проблем, можете да добавите до още 256GB чрез microSD. А както стана ясно в първата част на видео ревюто ни, това няма да ви лиши от гнездото за поставяне на втора SIM карта ,защото смартфонът има 2 слота.

 

Батерията която два енергия на Nokia 5.1 е Li-Ion акумулатор с 2970 mAh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен средно за около 2 дни комбинирана работа с едно зареждане. Ако ще използвате телефона само за игра - капацитетът е между 4 и 5 часа. При разговори, максимумът е цяло едно денонощие.  В комплект с телефона получавате 5V/2A бързо зарядно. С него за един пълен цикъл от 0 до 100% ще са ви нужни около час и 45 минути.

Как снима Nokia 5.1 и какво интересно открихме софтуера на смартфона? Това са въпроси, нагледните отговори на които ще дадем в последната трета част на видео ревюто което посветихме на този премиерен смартфон. За финал сме оставили и нещо което със сигурност ви интересува – колко струва Nokia 5.1 в България.