Страницата на Digital.bg във Facebook 

 

Тези от вас които следват фен страницата на Digital.bg във Facebook вече разпознават кой е смартфонът който държа в ръката си. Преди няколко дни в Live Video там публикувахме unboxing на тази яка джаджа и споделихме с вас първите си впечатления от нея.Това правим с всеки нов и интересен технологичен продукт, така че ако искате да виждате всички яки джаджи предпремиерно в аванс – просто ни станете последователи. Директен линк към Facebook страницата ни ще намерите над тази статия. А сега е време да влезнем в детайли и да споделим с вас неподправените си впечатления от Nokia 5 който екипът ни усилено тества в продължение на няколко дни.

 

Кутията на Nokia 5

Кутията на смартфона е ефектна и изцяло в стила който Nokia налагат през годините – свеж, интересен и запомнящ се. Вътре в нея имаме телефона, зарядно със свалящ се кабел за пренос на данни и стерео слушалки с Handsfree. Абсолютно същите каквито имаше и в окомплектовката на Nokia 3310 (2017) който ви показахме преди време. Слушалките не са вакумни, но са доста удобни и пасват добре към ушите.

 

Nokia 5 - Зарядни, Слушалки и Игла за отваряне на SIM и карта памет

Първото нещо което ни прави изключително добро впечатление е дизайнът на Nokia 5. За разлика от Nokia 3 който определено изглеждаше евтин, този смартфон макар и бюджетен излъчва лукс и класа. Визуално почти по нищо не отстъпва на модела 6, който е почти флагман на новата Android серия на Nokia. Казваме „почти” защото истинският флагман е Nokia 8, но той все още стои в изчакваща позиция.

 

Nokia 5 е направен от алуминий

Забележете, Nokia 5 почти изцяло е направен от алуминий. Като в черната версия която тестваме ние е нужно да се вгледаме от съвсем близко разстояние, за да забележим, че в горната и долната периферна част на корпуса има пластмасови елементи под които по традиция стоят модулите за телефония, Wi-Fi и Bluetooth. Дори прикарвайки нокът между двете повърхности – ръб не се усеща. Сходно е положението и при останалите три цвята в които Nokia предлагат модела – сива, синя и медна.

 

 

Заради извивките на корпуса и намалената рамка в дългите страни на дисплея, Nokia 5 е много удобен за държане и работа с една ръка. Извивка има и в лицевата част, където дисплеят е 2.5D. Така макар да е дебел 8мм, смартфонът визуално изглежда още по-компактен.

 

Дебелината на профила е точно 8мм

Теглото от 160гр. ще определим като средностатистическо за 5.2” смартфон. Като база за сравнение, в текстовата статия под ревюто ми сме добавили таблица в която съпоставяме Nokia 5 с три други актуални 5.2" модела смартфони които сме ви показвали във видео ревюта. Това са Motorola Moto G5 PlusSamsung Galaxy J5 (2017) и Huawei P10 Lite. Реално те се явяват и преки конкуренти на Nokia-та, макар да са с малко по-висока цена от нея. 

 

Nokia 5 - Цена

Тук е момента да споделим приятната изненада, че въпреки луксозната си визия, Nokia 5 струва в България едва 390лв., като телефонът е наличен и в портфолиото на някои от родните телекоми, където при подписване на договор, цената пада още по-надолу.

 

Камерата стърчи извън корпуса

Сега нека продължим с впечатленията си от корпуса на телефона, защото на равно с плюсовете има и минуси. Един от тях е стърчащата милиметър над общата равнина камера върху гърба. Много странно и не особено красиво решение от страна на Nokia което малко ни връща към стила на Lumia. В характеристиките които дава производителя, никъде не се споменава за протекция на стъклото над камерата и светкавицата, така че имаме опасения, че може лесно да се надраска. Сега пък ще обърнем телефона с лице към нас и ще отбележим няколко неща които пък ни изненадват приятно.

 

Дисплеят е с Corning Gorilla Glass 3 бронирано 2.5D стъкло

Тук вече протекция има -  дисплеят е с Corning Gorilla Glass 3 предпазно стъкло, което ще ви позволи да носите телефона в джоба си с монети и ключове, без да се опасявате, че дисплея ще се издраска. Втората приятна изненада се крие под дисплея и тя не е, че помощните бутони са със самостоятелна подсветка. Home е сензорен и в него Nokia са побрали Fingerprint сензор. Ето, че пред нас стои поредното доказателство през 2017г. което доказва, че един бюджетен смартфон може да има екстри които до скоро бяха присъщи само на флагмани.

 

Home бутон с Fingerprint сензор

Разглеждайки периферната част на смартфона отбелязваме, че бутоните за активиране и контрол на звука са метални, а в срещуположната страна под отделни капаци са скрити 2 nano SIM карти и microSD. Телефонът има и два микрофона - основният долу и шумоподтискащ горе върху гърба. Тестовете ни показват, че антените на Nokia 5 имат добро покритие и при разговор чуваме добре както ние, така и човека от другата страна на линията. Високоговорителят долу е само един, а звукът който той възпроизвежда е стандартно силен, но доста чист.

 

 

С това първата част на видео ревюто което Digital.bg посвети на Android смартфона Nokia 5 приключи. Гледайте ни и утре, защото във втората част предстои да разгледаме и тестваме дисплея, хардуера и батерия. А скоро ви очаква отговор на въпроса „Как снима Nokia 5”.