Вижте още: Nokia 5 с Android - Дизайн и Цена

 

Дали Финландско-Китайската дружба ще възроди Nokia и дали изборът на истински Android за операционна система на новите смартфони на бранда ще привлече тези фенове които изгуби през годините? Въпроси на които предстои съвсем скоро да научим отговора, защото по време на MWC в Барселона, заедно с преродения 3310 (2017), Nokia представи и първите си три Android смартфона – Nokia 3, 5 и 6, като в близко бъдеще очакваме появата и флагмана на серията – 8.

 

 

В подробно видео ревюта вече ви запознахме с Nokia 3, а във вчерашното си видео започнахме да разглеждаме междинният модел 5. Той обаче се оказа, че поне като дизайн и използвани материали е надскочил сериозно очакванията които можем да имаме от смартфон с цена под 400лв. Открихме някои нововъведения и екстри, които също не са присъщи за бюджетният клас.

 

 

Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео – директен линк към него има над тази статия. А сега е време да продължим напред с впечатленията си. Защото за Nokia 5 определено има какво още да се разкаже и покаже.

 

Хардуер

При Nokia 3 имахме съвсем базов процесор Mediatek MT6737 от който не може да се очаква нищо специално, доколкото 5 вече доближавайки се до топ модела 6 използва абсолютно същото CPU Qualcomm Snapdragon 430 както при него. То е 8-ядрено Cortex-A53 с 1.4 GHz тактова честота. Графичният процесор е идентичен - Adreno 505, като единствената разлика е, че при Nokia 6 RAM паметта е 3GB, а тук 2GB.

 

CPU-X и AnTuTu Bencmark тестове

Когато направим тест с програмата CPU-X забелязваме, че при стандартна работа основно работи едно от ядрата, а останалите стоят пасивно. Това автоматично оказва позитивно влияние на живота на батерията, но за нея ще си говорим след малко. Сега ще натоварим процесора сериозно. Първо с един AnTuTu Bencmark тест в който се оказва, че Nokia 5 получава доста добри резултати. Но при бенчмарк тестовете има известна доза субективизъм, така че, сигурно ви е по-интересно да разберете как се справя смартфона с работа и игра на игри. Общите ни впечатления са добри – с множество едновременно отворени приложения и брауз прозорци, не забелязваме някакви проблеми и забавяния. В тестовете си с Game Play винаги изпробваме телефоните с две познати заглавия – по-леко и по-тежко.

 

Asphalt 8: Airborne върви с 30fps

Dead Trigger 2 на висока графика постига 55fps, а Asphalt 8: Airborne – 30 кадъра в секунда. На база това можем да кажем, че на телефона ще вървят без проблем всички актуални заглавия които можете да свалите от Google Play. В този момент на сериозно натоварване измерваме и температурата на корпуса. Средната е около 35°C, което е малко над масовото за смартфон с метален корпус както този.

 

Nokia 5 е с алуминиев корпус

Като база за сравнение повечето алуминиеви смартфони които сме тествали в последно време отчитат около 30°C. Но тези 5 градуса не са особена болка за умиране. В ръка няма да изпитвате дискомфорт използвайки телефона при стандартна работа.

 

Софтеур

Както вече знаем, моделите 3, 5 и 6 при Nokia са с операционна система Android. Ще отбележим обаче нещо много важно – този път производителят не е добавил някакъв свой собствен интерфейс, пред себе си имаме чист Android 7.1.1 Nougat.

 

Операционна система Android 7.1.1 Nougat

Освен, че е лесен за работа и ориентиране, той ви гарантира, че при поява на софтуерни обновления от Google, вашата Nokia 5 ще е сред първите смартфони които ще получат ъпдейт към новия Android 8 Oreo.

 

Дисплей

Nokia 5 има на разположение 5.2” дисплей – достатъчно голям за работа и забавление, но не прекалено, че да прави телефона прекалено обемист и неудобен за носене в тесни джобове и малки чанти. Резолюцията от 1280х720 пиксела ще определим за малко компромисна, но пък от друга страна ако тя беше FullHD и цената на смартфона щеше да е малко по-висока. Общите ни впечатления от качеството на картината са добри.

 

IPS дисплей с 670 cd/m² яркост с 90% разпределение

С 282ppi плътност изображението има добра детайлност когато работим на 30-40 сантиметра от екрана. Цветовете на IPS дисплея са реалистични и наситени. По-интересно е обаче да отбележим, че дисплеят има много висока яркост с идеално разпределение. Цели 670 cd/m² с 90%. Това са резултати които допринасят той да остане достатъчно добре видим, дори когато работим с телефона под директно насочена слънчева светлина. Ъглите на странично виждане също са почти водоравни.

 

Батерия

Приятна изненада е, че супер яркият дисплей не консумира чак толкова много електроенергия. Батерията на Nokia 5 е Li-Ion акумулатор с 3000 mAh заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен за 5.5 часа игра на игри с максимална яркост на дисплея. Ако намалим яркостта до минимум и изключим интернета, капацитетът скача до почти 30 часа сърфиране в интернет.

 

Батерията на Nokia 5 е Li-Ion акумулатор с 3000 mAh заряд

На база това можем да кажем, че с комбинирана експлоатация Nokia 5 би издържал около 2 до 3 дни с едно зареждане. Зарядното на смартфона е 2A, тоест съвсем стандартно, с microUSB накрайник. Функция за бързо зареждане телефонът не поддържа.