Сигурно си спомняте, че преди години флагман смартфоните бяха много красиви и ефектни, но бюджетният, че дори и средният клас не можеше да се похвали с това. Там смартфоните бяха грубовати, с по-некачествени материали и най-общо казано излъчването им отговаряше напълно на цената им. Сходно беше положението и при хардуера им - те бяха бавни и имаха по-често проблеми. Днес обаче технологиите при смартфоните се развиха до такава степен, че всичко започна да става по-достъпно, от което разбира се печели основно крайният потребител, който за по-малко пари успява да получи повече. Нагледното доказателство на това твърдение се казва Nokia 4.2 и Digital.bg ще ви запознaе подробно с него в това свое видео ревю.

Да започнем с малко история и позициониране на модела. Когато преди две години Nokia представихa своите нови модели смартфони, ни направи впечатление, че те са с номера  1,2,3,5,6,7,8 - тоест от 1 до 8, без 4. Година по-късно се появиха наследниците, чиито имена са с .1 и положението беше почти същото - отново без 4.1, като вече нямаше и 1.1. Днес вече имаме трето поколение и нещеш ли, вече Nokia пускат от нищото модел, който се казва 4.2 - явно потребителите имат нужда от точно този междинен сегмент. Да разгледаме сега, какво всъщност ни предлага този смартфон и къде точно сред новите модели на Nokia се позиционира той. Вече ви показахме във видео ревю Nokia 3.2, чиято цена е около 270лв. 2.2 е около 200, а 4.2 се предлага в България за около 340. Тоест това отново е модел, който се позициoнира в нисък, към среден ценови клас.

Но нищо в дизайнът на устройството не подсказва това. Той е премиум 4.2 спокойно може да мине за няколко пъти по-скъп смартфон. Например, приятно изненадани сме от факта, че Nokia са направили гърба на телефона не от поликарбон, а от специално разлято стъкло. Повърхността е много гладка и приятна на допир. Не се пързаля толкова много както пластмасата и следите от пръстови отпечатъци не са толкова лесно забележими. Формата на 4.2 е стандартна за новата моделна линия на Nokia. Заоблени и плавно преливащи периферни части, овални ъгли и изцяло равен гръб, от който не стърчи рамката на камерата. Размерите на телефона са 149мм на 71.3мм, с дебелина от 8.4мм.

 

 

Телефонът е сравнително тесен, защото дисплеят му е безрамков. "Сравнително", защото сме виждали доста по-безрамкови дисплеи от този. Теглото на устройството е 161гр. Ако трябва да съпоставим 4.2 с конкурентите му - той е малко по-тежък от тях, но това е гонен ефект при който телефонът трябва да е стабилен и масивен, добре лежащ в ръката ни. За това допринася и формата му - както вертикално, така и хоризонтално, прилягането е плътно. При второто обаче трябва да се внимава да не запушите с показалец високоговорителя. Сблъскахме се с този проблем по време на игра. Изведнъж звукът просто изчезна - решението е да обърнете наопаки телефона.

 

Самият говорител е малко по-силен в сравнение с този на Nokia 3.2, който ви показахме неотдавна. Направихме саунд тест, от който да добиете реална представа. Като тук ще отбележим и наличието на технологията Qualcomm aptX, която софтуерно подобрява качеството на звука. Него, както и звук записан с двата микрофона в шумна среда ще намерите над тази статия. Единият микрофон е шумоподтискащ и в такива случаи изолира околните звуци. Много полезно, особено при телефонни разговори. Тук идва моментът да отбележим, че Nokia 4.2 е Dual SIM, като слота не от хибриден тип, а можете да поставите едновременно 2 nano SIM карти и допълнителна карта памет, без да се лишавате от едното за сметка на другото.

 

Мрежовата поддръжка на картите е LTE Cat4, която гарантира скорост за пренос на данни до 150 Mbps при сваляне и 75 Mbps при качване на информация. Освен стандартните периферни опции, в които е и все по-рядко срещаният аудио жак, Nokia са добавили и един допълнителен бутон. Натискайки го, вие извиквате гласовият Google Assistant, който може да ви даде всякаква информация или да отговори на какъвто и да е въпрос. Бутонът за активиране пък има подсветка.

 

При по-ниският ентри левъл на Nokia, тази екстра не беше налична, но върху гърба на 4.2 намираме сензор за отключване с пръстов отпечатък. Дежурният ни тест с 10 последователни опита за отключване, не отчита нито един неуспешен. В същото време не можем да отключим телефона със съседен или принтиран на хартия отпечатък. Освен Touch ID функционалност, телефонът има и Face ID при което камерата разпознава лицето ви пред себе си и отключва Nokia 4.2. За разлика от пръстовият отпечатък, който работеше светкавично обаче, тук времето за реакция е малко мудно. Така че ви препоръчваме да отключвате телефона си с Fingerprint.

 

По-рано в ревюто си споменахме, че Nokia 4.2 се предлага в свободна продажба за около 340лв.  Кратка справка обаче показва, че моделът се предлага и в портфолиото и на трите родните телекоми. При А1, с двугодишен договор на най-скъпият тарифен план (A1 ONE Unlimited 5XL) цената на телефона спада до 90лв. Във Виваком с най скъпият план (50лв месечно), цената на устройството е 140лв. В Теленор с плана Тотал+, който също струва 49,99, цената за кешово плащане е 110лв. Излиза, че най-ниската ццена е при А1, които на сайта си пишат и че Nokia 4.2m върви в комплект с хендсфри TTEC RIO. Което нашата справка показва, че самостоятелно струва около 25лв. 

Е, вече знаем, че цената на Nokia 4.2 си заслужава, дизайнът му е интересен, използваните материали премиум, а периферията разполага с различни приятни приятни и функционални екстри. Тук обаче си задаваме въпроса "ОК, обвивката е хубава, но дали е така и с пълнежа?" Отговорът на този въпрос ще ви дадем във втората част на тоа видео ревю.