HMD Global работят усилено над ново устройство, което да разшири портфолиото им от предложения в ниския ценови клас. Въпросният модел вече е получил необходимата Wi-Fi и Bluetooth сертификация, което ни разкрива, че името е "TA-1208". Любопитното е, че това няма да бъде смартфон, а бюджетен телефон. Официалната премиера се очаква да стане факт на MWC 2020 в края на февруари. Устройството ще бъде представено като Nokia 400 4G.

 

Данните свързани с регистрацията потвърждават, че новият модел ще предложи поддръжка за Bluetooth 4.2 и Wi-FI 802.11 a/b/g/n. Прави впечатление и наличието на 4G модем, което е важно за смартфоните в този сегмент. Все пак най-интересната част е свързана с "GAFP", която е посочена като операционна система за Nokia 400 4G. Все още не е официално потвърдено значението на тези букви, но се предполага, че са акроним на "Google Аndroid for Feature Phones "GAFP".

 

 

По този начин Nokia 400 4G може да се превърне в първия телефон от ниския клас, който работи с Android. Подобна функционалност ще позволи на потребителите и да използват Google Assistant въпреки очакваната ниска цена. Все още не разполагаме с данни за конкретните технически спецификации. Aко Nokia 400 4G дебютира на пазара и работи с операционната система можем да сме сигурни, че ще видим и много други модели с Android в този ценови клас.

 

Oще от Digital: 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android