Вижте още видео ревюто: Nokia 3.4 - Красив и здрав смартфон с достъпна цена

 

Това на екраните ви е Nokia 3.4 в характерният му и доста ефектен син цвят. Когато го гледате така, нищо не ви подсказва, че 3.4 всъщност е бюджетно предложение, предназначено за масовият потребител.

В пъвата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, разгледахме именно дизайна на модела, като го съпоставихме с този на предшествениците му от серията 3 на Nokia. Споделихме интересни факти, свързани с тях и проследихме как са се надграждали през годините.

Показахме и още интересни неща, но нека не ви преразказваме. За пропусналите да гледат видеото, директен линк сме приложили над тази статия. А сега е време да продължим напред с обзора си, като в тази втора част ще наблегнем на технологиите.

 

Първото нещо на което ще обърнем внимание е дисплеят, той заема 82% от лицевата част на смартфона и е с 6.39" зрителна площ. Тоест с над 1/10 от инча повече в сравнение с предшественика си Nokia 3.2. Дисплеят е LCD като яркостта му е 400 нита и гарантира достатъчно добра видимост дори когато сме навън и грее слънце. Резолюцията на дисплея е 1560х720 пиксела, а съотношението на страните му е 19.5:9. Дисплеят вече не е Waterdrop Notch, а Punch Hole, което е много по-модерно и практично решение.

Спомената камера е 8MP и е широкоъгълна. Това е селфи, което направихме с нейна помощ. Качеството е достатъчно добро, като имайте предвид, че снимката е направена и при ограничена околна светлина. При видео разговори, което са доста популярни напоследък, качеството е Full HD.

 

Върху гърба на Nokia 3.4 има цели 3 камери, които заедно с LED светкавицата са стилизирани в един голям кръг. Сензорите са основен 13MP, 5MP за ултра широкоъгълни снимки, които улавят доста повече в кадър, например когато снимате сре природата, а третата камера е спомагателна 2MP и служи като дълбочинен сензор при снимки с "Ефект Боке". В настройките на камерата можете да откриете много полезни и интересни функции, които ще ви улеснят при снимките ви. Този кадър, който можете да видите във видеото над статията, е направен с активиран Портретен режим и както и сами можете да видите се е получил доста добре.

Друг пък сме заснели при почти пълна липса на околна светлина в Нощен режим. Да наблюдава се лек шум, но все пак не забравяйте, че Nokia 3.4 не струва няколко хиляди лева, така че за камера на смартфон от този ценови клас, снимката е с доста добро качество. Като база за сравнение, тази снимка пък е направена на същото място с iPhone 11 – оставяме сами да направите сравнението за себе си.

 

По отношение на хардуера при 3.4, Nokia са заложили на сигурно, като са интегрирали доказалият качествата си централен 11nm процесор Qualcomm SM4250 Snapdragon 460. Процесорът е 8-ядрен и характерното при него е, че съчетава 4 Cortex-A73 и още Cortex-A53 с еднаква тактова честота 1.8GHz. Партнират му GPU Adreno 610 3GB оперативна RAM памет.

Тази хардуерна конфигурация ще ви бъде напълно достатъчна за стандартни потребителски нужди, които включват браузване, гледане на видео с високо качество онлайн, работа със средно тежки програми и игра на почти всички игри, като единственото условие е по-тежките от тях да бъдат настроени на средни или ниски графични настройки.

 

За добрата работа на Nokia 3.4 спомага и адекватно подбраният софтуер. Android 10 със скорошен ъпдейт към Android 11. Както знаем Nokia е един от брандовете, чиито смартфони първи получават ъпдейт към новите версии на операционните си системи.

 

В менюто на смартфона има много интересни неща, като задължително ще обърнем внимание на функцията Семейна връзка. Тя ще ви свърши чудесна работа, ако планирате да взимате Nokia 3.4 за дете. Посредством приложението можете да задавате ограничения за съдържание и време на използване, и да виждате активността в приложенията с Family Link.

По данните които Nokia споделят при представянето на 3.4, батерията му трябва да с=е достатъчна за 2 дни. По време на тестовете ни обаче, в комбиниран работен режим, смартфонът успя да издържи почти 3 дни с едно зареждане. За това добро постижение допринасят няколко фактора, като това са големината и резолюцията на дисплея, правилно подбраният хардуер и технологията за адаптивна батерия, която захранва с предимство приложенията, които използвате най-често.

Като имайте предвид, че тази технология се активира от менюто на смартфона. След като вече сте изразходвали целият 4000mAh заряд на батерията на смартфона, можете да я заредите по-бързо благодарение на 10W зарядно, което имате в комплект с Nokia 3.4.

 

 

В свободна продажба, цената на смартфона в България е 289лева, но ако ви предстои преподписванен а договор към телеком, можете да вземете Nokia 3.2 и по-евтини. Към момента го намираме в офертите в портфолиото на Виваком и Теленор. При първите, с подписване на двугодишен договор с тарифен план Smart XL, който е с такса 36.99лв, цената на Nokia 3.4 спада до само 1 лев. Ако използвате услугите на Теленор, там с плана Тотал+ 36,99, цената на смартфона е 200 лева.