Не всеки потребител е готов да даде няколко хиляди лева за нов смартфон, но пък всеки би желал смартфонът му да бъде с красив дизайн, с добри технически характеристики, да може да снима добре и по възможност да не му се налага да го зарежда преди края на деня. За щастие наравно със скъпите флагмани за по няколко хиляди, на пазара има и модели, които не струват много, но в същото време отговарят на всичките тези изисквания, които поставя средностатистическият потребител, преди да си купи нов смартфон. В кутията в ръката ми стои именно един такъв, който след няколкодневни тестове, спокойно можем да кажем, че си заслужава да видите. Уважаеми дами и господа – Nokia 3.4

Моделът е едно от трите нови попълнения, с които в края на септември HMD Global попълни моделната гама от смартфони на Nokia. Ще припомним, че това бяха Nokia 2.4, Nokia 3.4 и Nokia 8.3. 3.4 който ви показваме тук се явява наследник вече доказали се бестселъри в общо 3 поколения преди него, като всяко едно от тях сме ви показвали във видео ревю през годините.

Ще направим една кратка ретроспекция, защото именно този модел е емблематичен за бранда. През лятото на 2017 година Nokia направиха една много голяма и оказала се последствие правилна крачка в развитието си. Това те преминаха с малко закъснение към операционна система Android за устройствата си. Тогава именно Nokia 3 беше първият смартфон на Nokia с Android.

Година по-късно, Nokia представиха наследника на 3, който носеше името Nokia 3.1. Той имаше почти същият дизайн и размери, беше с реципрочен 5.2-инчов HD дисплей, но вече имаше по-мощен 8-ядрен процесор, ъпгрейдната до 13MP камера и батерия с по-голям капацитет.

Първият съществен визуален ъпгрейд при Nokia 3, дойде с модела Nokia 3.2 през 2019 година. Тога дисплеят порасна до 6.26", като предната селфи камера се вгради централно в него. Батерията стана цели 4000mAh, като за първи път в серията имаше бързо 10W зарядно в комплект със смартфона.

Интересно е да се отбележи, че Nokia така и не пускат в продажба модел с име Nokia 3.3, а преминават направо към актуалният 3.4. Още с отварянето на кутията му ни прави впечатление, че този модел е коренно различен в сравнение с предшественика си Nokia 3.2.

Ще започнем от дизайна, който е изцяло в стила, който Nokia наагат в последно време при смартфоните си. Ключов елемент в него са кръговете. Кръгъл модул в който се намират 3 кръгли камери и светкавица върху гърба, с кръгъл емент по средата, кръгърл Fingerprint сензор под тях и кръгла Puntch Hole селфи камера, вградена в горният ляв ъгъл на дисплея. На кръговете партнират обли ъгли и заоблена периферия.

Цветовите разновидности на модела са три на брой и са достатъчно ефектни и нестандартни. Те носят наименованията Fjord, Dusk и Charcoal. Бихме ги определили като Синя, Лилава и може би Черна, но най-добре вижте сами какво представляват тези цветове, зашото са специфични.

Като размери Nokia 3.4 е удобен за държане в ръка и лесно се побира в тесен джоб. За интересуващите се – точните му габарити са 161мм на 76мм, като дебелината на профила му е само 8.7мм, а теглото точно 180 грама. Моделът е с 2 SIM карти и е 4G.

 

 

Предвид, че цената на Nokia 3.4 е под 300 лева, нямаме особени очаквания по отношение на изработката и използваните материали, но оставаме приятно изненадани след теста ни с опити за усукване и директен натиск. Сглобката на отделните елементи е добра и те прилягат плътно един към друг. По време на тестовете няма поддаване, не се чуват припуквания, не се появяват и деформации.

Задният капак на смартфона е с релефна текстура, която не се цапа с пръстови отпечатъци и предполага, че ще е устойчива на надраскване. Нещо което се получава при гладките повърхности, дори само от слагане върху маса и носене по джобове с други предмети.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на премиерният бюджетен смартфон Nokia 3.4. В нея ще споделим с вас всички технически параметри на устройството, като ще ви покажем резултати от нашите тестовете на дисплея, хардуера, софтуера, камерите и батерията му. Интересното тепърва предстои.