Повечето от вас познават добре Nokia 3.1 – един от смартфоните, които започнаха да възвръщат добрата слава на финландският бранд, който от известно време е под шапката на HMD Global. 3.1 беше много удачно бюджетно предложение, което набързо събра огромни симпатии сред потребителите, защото им предлагаше много, в замяна на малко пари. Днес този бестселър, вече има своя наследник. Уважаеми дами и господа, Digital.bg представя съвсем новият  Nokia 3.2.

Да погледнем какво има в кутията освен самият телефон – игла за отваряне на SIM слота, 5V/2A зарядно и micro USB кабел за пренос на данни. За съжаление слушалки в европейската версия няма, защото например в Индия и Пакистан има. Тук ще използваме момента, за да ви издадем една тайна – без значение от марката му, ако даден смартфон от бюджетният ценови клас се продава в тези два огромни пазара, той почти винаги има по-добри технически параметри в сравнение с това, което очакваме в замяна на цената му. Така е и с  Nokia 3.2, който не само изглежда много добре, но има и доста прилични хардуерни спецификации.

Да започнем първо от видимото за очите в дизайна, който можем да определим като премиум. Ако не знаехме предварително цената на 3.2, гледайки го, със сигурност щяхме да заложим на двойно повече. Черният цвят стои чудесно на смартфон и го прави универсално подходящ  както за дами, така и за мъже. По същият начин стоят нещата и със сребристата версия. Гърбът и периферията на смартфона са направени от едно цяло парче поликарбон, който е гланциран до огледалност и респективно по него следите от пръстови отпечатъци личат. Заради заоблените си ъгли и периферия, Nokia 3.2 е удобен за държане в ръка и за поставяне дори в по-тесни джобове.

 

Повърхността се пързаля, така че бъдете внимателни. Размерите на телефона са сравнително компактни 159.4мм на 76.2мм. Обърнете внимание на втората цифра – ширината на телефона е доста малка за 6.26“ дисплей, който има. Това се дължи на много тънката рамка в широките страни на телефона.  За сравнение ще дадем Sony Xperia XA2 Ultra, който има само 6" дисплей, а е широк цели 80мм. Рамката при Nokia-та е тънка не само в дългите, но и в късите страни – така дисплеят заема над 80% от цялата лицева част на телефона. Nokia 3.2 тежи 181гр, а дебелината на профила му е 8.6мм. Нещо което ще отбележи като голям плюс е, че камерата не стърчи извън общият корпус, както при почти всички смартфони днес.

 

Разглеждайки периферията, ще отбележим още една приятна изненада, Nokia са извели отделен бърз бутон за извикване на Google асистент. Той е незаменим помощник във всякакви ситуации. Не, че не можете да надникнете през прозореца, но е много по-лесно да попитате „Как е времето в София?“. Непосредствено до бутона се намира слота за SIM. След като го отврим, можем да кажем Браво на Nokia, че ни дават възможността да използваме едновременно 2 SIM карти и карта с допълнителна памет.

 

Както знаете, доста производители правят хибридни слотове, които ни ограничават с едното за сметка на другото, но тук не е така. В дясната периферна част се намират Power бутона и курсора за звука, а долу са micro USB порта за зареждане, високоговорител и един от общо двата микрофона. Вторият се намира горе, до аудио жака и е шумоподтискащ. Това е звуков тест, който записахме за вас в шумна среда. Ето и още един саунд тест, от който ще добиете реална представа за качеството и силата на високоговорителя, който би ни се искало да е една идея по-силен.

 

На няколко пъти в ревюто си споменаваме цената на Nokia 3.1, време е да кажем и каква е тя към момента в който гледате това видео ревю. В ценовият клас около 250лв, това е едно от удачните предложения, на които трябва да обърнете внимание при избора на бъдещият си смартфон. Още повече, че Nokia 3.2 се предлага и в портфолиото на два от родните телекоми. Във Виваком, при подписване на двугодишен договор с план за 50лв месечно, цената пада до 70лв, а в Теленор с план за 50лв на месец, цената на апарата е 100лв. Единствено не откриваме 3.2 при А1, но предвид, че поддържат в каталога си Nokia, очакваме скоро бюджетният модел да се появи и там.

 

Но дали тази цена е оправдана от параметрите на хардуера, дисплея, батерията и камерите на Nokia 3.2? Отговорът на този въпрос, предстои да разберете във втората част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети.