Вижте още: Nokia 3.1 - Дизайн, размери, дисплей и периферия

 

Когато търсите достатъчно надежден и качествен смартфон с не много висока цена, в последно време има една марка която отговаря напълно на критериите ви. Да, това е  Nokia, която определено залага на достъпна цена. Един от най-бюджетните модели на марката която от известно време е под крилото на HMD Global се казва Nokia 3.1.

В първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, спряхме погледа си върху дизайна и използваните в корпуса на смартфона материали. Разгледахме и дисплея, като го съпоставихме с тези на други модели смартфони на Nokia и на конкурентни марки. Обобщихме всичко интересно около периферията и хитрите трикове които Nokia са използвали, за да ни спечелят като потенциални купувачи.

 

 

Но да не преразказваме всичко, ако сте пропуснали да гледате въпросното видео – директен линк към него има над тази статия. А сега е време да продължим напред със следващата доза интересни неща в този бюджетен смартфон, а те не са едно и две.

 

В основата на хардуера на Nokia 3.1 стои един добре познат ни процесор - 28nm Mediatek MT6750. Той e 8-ядрен и съчетава две 4-ки Cortex-A53 ядра с 1GHz и 1.5GHz тактова честота. И друг път сме казвали в ревютата си, че това разделение се прави с цел пестене на енергия. Когато използвате телефона за стандартни цели като разговори, браузване или разглеждане на снимки - активна е само по-слабата група, Само когато ви трябва повече мощност при игра на игри или работа с тежки програми се активира пълният потенциал на процесора. В комбинация с видео карта Mali-T860MP2 и 3GB RAM памет, на Nokia 3.1 вървят гладко игри с по-слаби изисквания.

 

Ако искате да играете по-тежки, ще трябва да намалите графиката им от настройки. Иначе като цяло хардуерът на телефона върви добре и не срещаме съществени проблеми. Тук е момента да кажем, че в България Nokia 3.1 се предлага в споменатият вариант с 2GB RAM, но ако си купувате телефона от Азия или друг екзотичен пазар, можете да попаднете и на версия с 3GB. При нея и в градената памет е с двойно по-голям обем спрямо европейската версия която е с 16GB. Ако този обем не ви е достатъчен, няма нижда да ходите чак до Китай за телефон, по-лесният начин е да увеличите обема с до 128GB чрез microSD.

 

Голяма заслуга за гладката работа на смартфона има и операционната му система, която е поверена в ръцете на Android версия 8.0 Oreo. Типично за новите модели на Nokia, софтуерът е с интуитивен потребителски интерфейс Android One в който всичко е максимално опростено и лесно за ориентиране. Ето и някои от по-интересните неща които откриваме в него.

 

Nokia 3.1 има 13 MP основна камера с апертура f/2.0. Тя ви позволява да правите не лоши снимки при по-слаба околна светлина, без да активирате светкавица. На светло пък, кадрите стават доста добре.

 

 

Тестовите снимки които виждате в момента на екраните си са направени именно с Nokia 3.1. Споменатата преди малко светкавица осветява качествено обекти на до около 2.5 метра при пълен мрак. Предната селфи камера на Nokia 3.1 е 8MP и също е със светлосила f/2.0. Камерата обхваща кадър с диапазон от 84.6 градуса. В менюто тук имате няколко различни режима на персонализация, но най-добре е отново да видите няколко селфита които направихме специално за вас. При видео запис, максималното качество е 1080p за основната и 720p за предната камера.

 

 

Nokia 3.1 се захранва от Li-Ion батерия с 2990 mAh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен за около 2 до 3 дни комбинирана експлоатация с едно зареждане.

 

Цената на Nokia 3.1 в момента в България е около 270лв. На какви цени и тарифни планове се предлага модела при различни телекоми, можете да научите от нашата статия "Смартфон Nokia 3.1 - Цена, мнения и първи впечатления".