Наравно с флагман смартфони за няколко хиляди лева, екипът на Digital.bg тества и бюджетни модели, достигащи 10 пъти по-ниска цена от тази на флагманите. Те са не по-малко интересни и потребителите които търсят такъв тип устройства не са единици. Това е Nokia 2.3, който има претенции да бъде сред успешните предложения в този ценови клас. Дали с него Nokia си връщат славата на марка, която прави достъпни качествени смартфони? Отговорът на този въпрос ще разберете след като изгледате цялото ни видео ревю с неподправени впечатления, сравнения и обстойни тестове на които подложихме смартфона в тази кутия.

Ще я отворим и ще започнем с това, какво включва окомплектовката на Nokia 2.3. Базови неща – игла за SIM, книжки с инструкции, зарядно и micro USB кабел за пренос на данни. До тук нищо специално – няма кейс, протектор за дисплея или слушалки. Моментално обаче забравяме за липсата на такива в момента в който виждаме как изглежда 2.3. Телефонът е откровено красив!

Ако предварително не знаехме цената му, по никакъв начин нямаше да предположим, че тя е толкова ниска. Моноблоков корпус, в който гърбът и периферията са направени от едно цяло парче поликарбон, диспплей от край до край, с 2.5D извивка в краищата, обли ъгли и липса на каквито и да е ръбове и издатини по корпуса. 

 

Дори камерите върху гърба стоят симетрично над надписа Nokia и не стърчат над основната част на корпуса, както при голяма част от смартфоните в наши дни. Дебелината на 2.3 е 8.7мм. Нещо което особено много ни харесва в Nokia 2.3 е факта, че корпусът ми не се цапа изобщо с пръстови отпечатъци. Дори да сте яли нещо мазно с ръце. По този гръб заради релефната му текстура, следи няма да се виждат. Размерите на телефона са 157.7мм на 75.4мми той е сравнително удобен за работа с една ръка, имайки предвид, че дисплеят му е с цели 6.2" диагонал. Толкова колкото е размерът на дисплея на новият Samsung Galaxy S20, но за дисплея ще си говорим малко по-късно.

Тук ще обобщим впечатленията си от дизайна, като ще се разходим малко назад във времето, като започнем от 2017г., когато ви показахме първият представител на серия 2 в семейството на Nokia. Той изглеждаше така. Година по-късно се появи наследникът му Nokia 2.1, през 2019г. Nokia 2.2 и така до днес, когато вече имаме четвъртото подред поколение на бюджетният смартфон. Ако поставим 4-те модела един до друг, без особено колебание ще кажете, че 2.3 изглежда в пъти по-добре от останалите.

Периферията на смартфона е типично функционална за Nokia. Имаме предвид, че освен бутона за активиране и курсора за звука, имате и още един отделен бутон в ляво. С негова помощ извиквате Google Assistance, който може да ви даде отговор на почти всеки въпрос и е в готовност да ви помогне. Нещо което обаче не откриваме по периферията е Fingerprint сензор. Липсва на този начин на отключване ни липсва малко, но пък се компенсира от наличието на лицево разпознаване с предната селфи камера. 

 

 

Nokia 2.3 е Dual SIM, като слотът не е от хибриден тип, а можете да поставите едновременно 2 SIM и допълнителна карта памет. Телефонът има 3.5мм аудио жак горе, а долу са порта за зареждане, ограден от микрофон и високоговорител. Това е звуков тест от който ще добиете реална представа за силата и качеството на звука на говорителя. Това пък е звук записан с микрофона в шумна среда.

 

Във втората част на видео ревюто, което посветихме на Nokia 2.3 ще подходим технически и ще ви запознаем с параметрите на неговите дисплей, хардуер, софтуер, батерия и камери. Тук ще избързаме малко и ще ви кажем каква е цената на телефона и къде в България може да бъде намерен най-евтино, защото несъмнено едно от големите качества на Nokia 2.3 е ниската му цена. В свободна продажба тя е около 230лв. Намираме обаче смартфона и в портфолиото на трите родни телекома, където при подписване на двугодишен договор с тарифен план около 50лв месечно, цената спада до съответно: Теленор - 70лв.; А1 – 20лв; Виваком - 1лв.;