Вижте още видео ревюто на Nokia X10 - Ефектен 5G смартфон с красив дизайн и достъпна цена

 

В това видео ревю ще разгледаме един смартфон на Nokia, който към настоящия момент е едно най-атрактивните предложения, които можем да намерим на пазара в България, ако разполагаме с ограничен бюджет, но въпреки това искаме качествен смартфон на доказал се през годините производител. Уважаеми дами и господа - Nokia 1.4.

Смартфонът идва в стандартна за новите модели на Nokia кутия, като в нея освен устройството намираме още зарядно, micro USB кабел за зареждане и пренос на данни и игла за отваряне на SIM слота. Последното означава, че Nokia 1.4 е с моноблоков корпус и задният му капак не се сваля. Добро впечатление ни прави, че въпреки ниската си цена, смартфонът идва със залепен върху дисплея протектор.

 

 

Дизайнът на Nokia 1.4 е стандартен и ще го определим като изчистен и елегантен. Заради заоблените ъгли и размерите си, смартфонът е удобен за държане в ръка. Точните му габарити са 166.4мм на 76.7мм, а дебелината на профила му е 8.7мм. Модулът с камерите върху гърба стърчи над общата равнина, но не е с остър ръб, а с плавна преливка, което не дразни толкова много окото. Въпреки сериозната си батерия, която ще разгледаме малко по-късно, телефонът е със сравнително ниско тегло - 178гр.

Целият корпус на Nokia 1.4 е направен от поликарбон, като материалът е с релефна текстура, която предполага устойчивост на преждевременна амортизация. Сглобката на отделните елементи е достатъчно качествена и това се потвърждава от тестовете ни в които прилагаме директен натиск върху корпуса и се опитваме да го усучем. Конструкцията не поддава и не се чуват припуквания.

 

Пожелаваме ви никога да не не ви се случва, но ако все пак Nokia 1.4 бъде изпуснат случайно, има всички предпоставки да оцелее, защото ъглите и периферията му изглеждат достатъчно стабилни, а както и друг път сме отбелязвали - поликарбонът има свойството да се огъва, пружинира и поема удара, за разлика от метала и стъклото при по-скъпите смартфони.

Цветовите разновидности на 1.4 са общо три на брой, като Nokia са ги нарекли Fjord, Charcoal и Dusk. Ще отбележим, че дори върху най-тъмната версия на смартфона, следи от пръстови отпечатъци не личат. Върху гърба, освен камерите, които са подредени в типичен за последните поколения на Nokia кръгъл стил, от компанията са интегрирали високоговорител и Fingerprint сензор за отключване посредством пръстов отпечатък. Тестовете ни показват, че въпреки ниската цена на смартфона, той работи безпроблемно и сравнително бързо. 10 последователни опита за отключване не маркират нито един неуспешен.

 

 

За да разберете как звучи високоговорителят, направихме този звуков тест за вас. Него, както и глас, който записахме в шумна среда посредством микрофона на смартфона, можете да намерите във видето над тази статия. Така ще ви чуват събеседниците ви по време на разговори. Разглеждайки периферията на Nokia 1.4 ще отбележим, че горе е наличен 3.5мм аудио жак - екстра която за съжаление нямат далеч по-скъпи смартфони.

В дясно са бутона за активиране и курсора за звука. В ляво има още един бутон и той е мултифункционален, като може да се програмира да води до различни преки пътища. За целта трябва да влезнете в настройки. Базово бутона е програмиран да извиква Google Assistant - една екстра, която изключително много ценим като помощник при смартфоните, които я имат на разположение.

 

 

Тук в ляво е и слота за 2 SIM карти и допълнителна microSD карта памет. Като ще отбележим, че за всяка от картите има отделно гнездо. Тоест ако искате добавите допълнителна памет, няма да има нужда да се лишите от една от двете 4G LTE SIM карти, както е при хибридните слотове.

Във втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на Nokia 1.4 ще подходим малко по-технически и ще ви запознаем с неговите дисплей, хардуер, софтуер, камери и батерия.