Киберсигурността е предизвикателство за всички ИТ специалисти. Тя е сложна тема навсякъде, особено за мобилните телефони. Android не е от най-сигурните платформи, но Google полага доста усилия да я защити адекватно. За тези, които искат още по-сигурен Android телефон, скоро ще има ново решение – NitroPhone, съобщава AndroidCommunity.

NitroPhone е базиран на Pixel 4a, с модифициран софтуер. В случая, той използва платформата GrapheneOS. Тя е смятана за най-сигурната и се използва от специфични професионалисти. Комбинацията от GrapheneOS и хардуера на Pixel 4a ще използва чипа Titan M на Google и ще криптира данните. Информацията в устройството ще е защитена както от физически достъп, така и от атаки от дистанция.

 

 

В системите за сигурност има още вграден сензор за пръстов отпечатък, система за проверка и верифициране на модулите за стартиране, размяна на позициите на цифрите при въвеждане на ПИН и др.

NitroPhone ще предлага защита от софтуер за проследяване и различни атаки. Приложенията работят в самостоятелна, изолирана среда, за да не могат да бъдат атакувани от зловреден код. Всички основни функции са подсилени дори и браузърът. Има и ограничения за достъпа до данни, като приложенията не могат да виждат IMEI номерата, данни за потребителя дори серийните номера на SIM картите. 

Самият телефон има същия хардуер като Pixel 4a – процесор Snapdragon 730G, 6GB RAM, 128GB памет, USB-C, 5.81-инчов дисплей. Камерата е 12.2МР с dual pixel технология. Цената на устройството ще е 630 евро и то вече е на пазара.

Още от Digital: 6 неща, които е добре да ъпдейтнем, за да имаме максимално сигурен смартфон