Американската компания за спортни стоки Nike е известна с новаторството си. Вече зад гърба си тя има редица различни проекти като например Nike Adapt BB - маратонки със самозвързващи се връзки или Nike FitAdapt които имах гласово управление и можеха да се свържат към смартфон или смарт часовник.

 

 

През 2020г., компанията е на път да зарадва феновете си с още един як проект, който носи името CryptoKicks. От документа публикуван в Американското патентно ведомство става ясно, че това с блокчейн маратонки.

 

 

В схемата се вижда как блокчейн технологията ще може да се използва за прикрепване на криптографически данни към подметката. Предполага се, че купувайки CryptoKicks, собственикът им ще получава крипто токън. Така при препродаване на маратонките, новият им собственик ще получи  не само обувки, но и цифровият токън който ще се съхранява на специално място в подметката.

 

 

Nike също така разработват игра аналогична на популярните "CryptoKitties", като в нея виртуални маратонки ще могат да се превръщат в реални. Всичко това звучи като научна фантастика и за момента е просто патент, но има шанс след време да видим на живо и такива крипто маратонки от Nike.