Nerdalize е името на холандска компания специализирана в облачните услуги и намери интересна идея как да използва топлината от собствените си сървъри. Концепцията им позволява на гражданите да инсталират специален апарат, с който да нагряват водата в домовете си. Всичко това се случва от работата на сървърите на Nerdalize. Вместо да разполага цялото си оборудване в едно голямо помещение, компанията разполага част от центровете си в домовете на хората.

 

Всеки гражданин може да се възползва от това предложение с еднократна такса за инсталация, предаде Mashable. След като кутията бъде монтирана тя се свързва директно с отоплителната система. Според данните на Nerdalize са необходими около 18 месеца, за да може гражданите да си върнат първоначалната инвестиция. От компанията изчислиха, че участниците могат да спестят на година около $335. Тази идея намалява и емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

 

Центровете за данни получават 40% от енергията, която им е необходима от охлаждане на топлина. Системата на Nerdalize е проектирана така, че да спестява тази енергия. Компанията вече събра финансиране в размер на $580 хил., за да продължи да работи над интересния си проект. В момента над 3500 души са инсталирали сървърите на Nerdalize и техния брой постоянно се увеличава. Амбицията им е да предоставят безплатна топлина до всеки един дом в Холандия.

 

Вижте как бъдещите компютри ще се превърнат в центрове за данни