Потребителите изпитват сериозни затруднения в опита си да купят хардуер от последно поколение. Ограниченият инвентар засегна сериозно видео картите на най-големите производители, но също и други ниши, сред които и смартфоните. На този етап няма изгледи недостига на компоненти да бъде преодолян скоро и компаниите се подготвят за дългосрочния характер на кризата.

Разпространението на коронавируса също влияе на доставките в стратегически райони за индустрията. Затрудненията обхващат нарастващ брой доставчици, производители и търговци. Търсенето продължава да бъде изключително високо, особено при видео картите на брандове като AMD и NVIDIA. За съжаление наличното количество ще е лимитирано в следващите тримесечия.

Последните доклади на Digitimes предупреждават за още един проблем, пред който е изправена индустрията. Изчерпват се наличните количества на ценен материал като медното фолио, което вероятно ще задълбочи кризата в световния пазар на полупроводници.

 

 

Тези процеси вече оскъпяват компонентите, което на свой ред ограничава доставките. Металното фолио се използва за създаването на платки и ще окаже допълнителен натиск върху производителите на видео карти и хардуер. В момента един тон от този материал струва $9262, което е сериозно увеличение от над $1400, спрямо декември, когато се търгуваше за $7845.

От началото на годината досега увеличението е от 35%, но е възможно растежа да продължи и през 2022г. Със сигурност липсата на достатъчно медно фолио ще доведе до оскъпяване на продукцията на водещите доставчици на компоненти. Анализаторите са убедени, че дънните платки от висок клас ще бъдат най-силно засегнати.

Всяко увеличение на популярни продукти, сред които и видео карти ще затрудни допълнително крайните потребители.

 

Още от Digital: Може ли Китай да сложи край на кризата с недостига на компоненти